Црни лук се дуго сматрао једном од најздравијих намирница. Садржи витамине и минерале и моћно је средство у борби против вируса...
Међутим, и поред свих ових предности, црни лук неким људима може озбиљно да погорша здравствено стање.
Ова намирница је нискокалорична (100 грама садржи само 40 калорија), што је чини идеалном за све оне који желе да дотерају фигуру. Изузетно је богата витаминима Б и аскорбинском киселином.
Такође, лук садржи пуно фитонцида, активних супстанци које спречавају активан раст бактерија и вируса. Ово поврће нормализује рад дигестивног тракта, благи је диуретик и елиминише токсине.
Црни лук је важан за стварање крви - рецимо, садржи кобалт, који је укључен у витамин Б12, а који је је заслужан за стварање еритроцита, прераду холестерола и витамина Д. Лук обилује силицијумом, који је неопходан за крвне судове, кости, здравље косе.
Ова ултраздрава намирница може и да наштети здрављу.
Ово супер здраво поврће такође има контраиндикације. Никако се не препоручује особама којима је дијагностикован панкреатитис, гастритис или пептичнки улкус желуца (чир).
У тим случајевима се потпуно искључује свеж лук јер повећава киселост у желуцу. С друге стране, ако се продиста или кува, онда је дозвољен јер не погоршава ове проблеме, али, наравно, у умереним количинама.