Иако су здраве, не би требало да их једемо свакодневно
Са уносом било којих врста намирница не треба претеривати. Било да су у питању рафинисани шећери, или нека друга врста здравије хране, треба све уносити у препорученим дневним количинама. Организму су потребне све хранљиве материје, зато се препоручује разноврсна исхрана.
Са овим намирницама не треба претеривати и јести их сваког дана, иако су здраве:
1. Поврће из породице купусара
Поврће попут карфиола, броколија и кеља садржи антиоксидансе, влакна, витамине и минерале. Али, према неким научним студијама њихова прекомерна конзумација може изазвати хипотиреозу, тј. недостатак хормона штитасте жлезде.
2. Туњевина
Туна садржи омега-3 масне киселине и доста протеина, али исто тако садржи и веће количине живе. Прекомерна конзумација може довести до нагомилавања овог тешког метала у телу. То је посебно опасно по децу и труднице. Зато лекари саветују да се једе највише једном недељно.
Прочитајте још: Ако приметите ово на лубеници, одмах је баците: Може бити и ОТРОВНО
3. Осушено воће
Сушено воће попут урми, брусница, смокви, кајсија и шљива савршена је ужина која обезеђује довољно енергије. Али осушени плодови осушеног воћа садрже знатно више шећера од свежег воћа.
4. Мусли и житарице
Прерађене житарице такоже садрже шећере. У продавницама се ређе налазе оне житарице од целог зрна. Приликом њихове прераде у индустријске сврхе одстрањује се добар део хранљивих материја.
5. Парадајз из конзерве
Проблем код свих конзервираних намирница јесте што сама конзерва садржи остатке смоластих материја попут синтетичког естрофена бисфенола-А. Овај елемент може дошпринети настанку многих болести, попут гојазности, дијабетеса, срчаних проблема, проблема са репродуктивним органима итд.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ