Ако током радне недеље немате времена за кување, можда вам се чини као добра идеја да припремите неколико јела унапред и подгревате их по потреби. Ипак, неке намирнице нису погодне за поновно загревање, јер могу изгубити хранљиву вредност, развити токсичне супстанце или постати плодно тло за опасне бактерије.

Како упозоравају стручњаци из Агенције за стандардизацију хране и Европског одбора за информисање о исхрани, ове намирнице је најбоље конзумирати одмах након припреме.
1. Лиснато поврће (спанаћ, блитва, зелена салата)
Лиснато поврће може садржати нитрате, који сами по себи нису штетни, али се приликом подгревања могу претворити у нитрозамине – супстанце повезане са повећаним ризиком од рака. Осим тога, код мале деце могу довести до поремећаја у транспорту кисеоника у организму, познатог као “синдром плаве бебе”.
2. Печурке
Протеини у печуркама лако се разграђују под утицајем топлоте и микроорганизама, што може довести до пробавних тегоба. Ако их чувате дуже од 24 сата, водите рачуна да их подгревате на температурама вишим од 70°Ц како бисте смањили ризик од стомачних проблема.
3. Пилетина
Пилеће месо је често контаминирано бактеријама попут салмонеле, а неуједначено подгревање, нарочито у микроталасној, може оставити делове меса у којима бактерије преживљавају. Поред тога, протеини у пилетини се услед поновног загревања разграђују на начин који може бити тежак за варење.
4. Пиринач
Пиринач је нарочито подложан развоју бактерија ако се након кувања чува на собној температури. Споре бактерије могу произвести токсине који изазивају пробавне тегобе, а подгревање не уништава ове отрове.
5. Кромпир
Кувани кромпир, ако се остави на собној температури, може постати идеално место за развој бактерије Цлостридиум ботулинум, која узрокује ботулизам – ретко, али потенцијално опасно обољење. Посебно је ризично ако је кромпир чуван у фолији, јер недостатак кисеоника погодује развоју бактерија.
Ако желите да безбедно конзумирате остатке оброка, најбоље је да их правилно чувате у фрижидеру и подгревате на довољно високим температурама. За поједине намирнице, попут пиринча и кромпира, боље је да их једете свеже, а не да их подгревате, како бисте избегли могуће здравствене ризике.
БОНУС ВИДЕО