Најновија истраживања показују да штетан утицај јаја на организам упоште није толико велики као што се мислило
Иако многи мисле да јаја повећавају холестерол, нова истраживања су показала да нису штетна за организам, као што се мислило. Ово је неколико разлога због којих треба да их једете што чешће.
Прочитајте још: Зашто се КАФА пије уз чашу воде?
Здрава су за труднице
Ако једете јаја повремено док сте у другом стању, имаћете лепу децу. Јаја су пуна холина, Б витамина који је потребан бебама у развоју, а нарочито у развоју мозга. Колин код беба смањује ризик од менталних поремећаја, као и ризик од Дауновог синдрома.
Утољују глад
Јаја за доручак помажу да током дана мање осећате глад. Висок ниво протеина у њима помаже у стварању осећаја ситости, који може да потраје и цео дан. Покушавате ли да изгубите који килограм, а не можете да прескачете вечеру, током дана поједите јаје. Увече нећете бити толико гладни.
Јачају рефлексе
Тирозин, амино киселина у јајима, помаже у брзини рефлексног реаговања. Научници су током својих истраживања открили да тирозин може да игра значајну улогу у ситуацијама као што је вожња аутомобила, па и бицикла, и сваког другог превозног средства, у којима тренутно доношење одлука и реаговање може да значи разлику између живота и смрти.
Смањују ризик од опаких болести
Антиоксиданси у јајима могу помоћи у смањењу ризика од настанка тумора, али и од настанка срчаних оболења.
Смањују крвни притисак
Протеин из јаја може да помогне у снижавању крвног притиска тако што у организму делује на исти начин као АЦЕ инхибитори, нека врста лекова против високог притиска.Добра вест је, такође, да не морате ограничити употребу јаја само на доручак.
Прочитајте још: Ово су главни СИМПТОМИ ИСЦРПЉЕНОСТИ ТОПЛОТОМ: Због чеха их не треба занемаривати
Направите неколико тврдо куваних јаја унапред, и нека вам буду при руци, када пожелите да грицнете нешто слано, или уместо ужине. Једино о чему треба да водите рачуна јесте да ограничите свеукупни унос намирница животињског порекла током дана. Студија је показала да животињски протеини повећавају смртност код одраслх испод 65. године живота.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ