Брачни парови који су се венчали после 22. марта прошле године ове године прослављају Младенце.

Празник је богат обичајима, а један од њих је и мешење младенчића, посебних колачића од пшеничног брашна које би требало направити рано ујутро, пре доласка гостију. Доносимо вам старински рецепт за младенчиће, какве су правиле наше баке.
Младенчићи су врста обредних колачића. Није их тешко направити, посебно ако сте вични мешењу теста. Рецепт за младенчиће не разликује се много од других рецепата за кисело тесто, осим у једном - њих би обавезно требало премазати медом како би брачни живот био сладак, срећан и дуговечан. Да бисте направили укусне младенчиће који ће споља бити хрскави, а изнутра мекани, у тесто обавезно додајте сок и корицу од лимуна - колачићи ће "дисати" и имати освежавајући укус.
Састојци:
- 700 г брашна
- 500 мл воде
- 40 г свежег квасца
- 200 мл уља
- 100 г шећера
- 1 лимун (сок и кора)
- мед за премазивање
Припрема
У шерпицу сипајте 100 милилитара воде, па ставите на ринглу тек толико да се вода мало смлачи. Потом скините шерпицу са рингле, додајте измрвљену коцку свежег квасца, кашику шећера и кашику брашна, па све размутите и оставите пет минута да се квасац активира.
Кад квасац почне да пени, сипајте га у велику ванглу, додајте преостало брашно и шећер, сипајте уље, као и сок од лимуна. За лепши укус изрендајте и лимунову корицу, па замесите тесто и оставите да одстоји сат времена.
После сат времена премесите тесто, развијте га помоћу оклагије на дебљину прста, па ракијском чашицом вадите колачиће. Ређајте их у подмазан плех и пеците на 180 степени док не порумене.
Вруће колачиће премажите медом.
(Блиц Жена)
БОНУС ВИДЕО