Овсене пахуљице су здрав избор за доручак, али морамо бити пажљиви...
Овсене пахуљице су од целог зрна и не садрже глутен. Помажу при губљењу телесне тежине, али и код високог крвног притиска, смањује концентрацију шећера у крви и штити од разних болести срца.
Прочитајте још: МЕД ОД МАСЛАЧКА: Прочишћава крв и помаже у лечењу јетре! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Ипак, прекомерна употреба овсених пахуљица може довести до озбиљних здравствених проблема којима никако нећемо постићи жељени ефекат због којих их конзумирамо. Доносимо вам три најчешћа проблема која изазива прекомерна употреба овсених пахуљица у исхрани.
Добијање на тежини
Конзумирање великих порција овсених пахуљица може довести до добијања вишка килограма. Ово се посебно односи на преливе, које пресипамо преко њих. Кашика или две исецканих ораха или ланених семенки је сјајна, али превише маслаца или шећера није.
Прочитајте још: "Молим те, ако није проблем, покажи ми своје секси ноге и прсте изблиза": Маријана Матеус залудела мушкарце новом фотографијом! (ФОТО)
Надутост
Због високог садржаја влакана у овсеним пахуљицама, процес пробаве може узроковати надутост, поготово ако нисте навикли да редовно једете овсене пахуљице. Целе житарице попут пшенице и зоби садрже доста влакана, глукозе и скроба. Све њих конзумирају бактерије у цревима што код неких људи доводи до гасова и надутости. Како бисте умањили нуспојаве, почните са малом количином и постепено повећавајте до одабране количине.
Повећан унос шећера
Прочитајте још: Тања Савић коначно је вратила децу у Србију, а овај најемотивнији тренутак промакао је свима (ВИДЕО)
Најчешће желимо да нам овсене пахуљице буду слађе како не би постале досадан оброк, па то постижемо додавањем шећера, комадића чоколаде и других слатких прехрамбених производа што на крају смањује укупну хранљиву вредност овсених пахуљица, јер ови додаци доводе до додатних калорија, масти, шећера и угљених хидрата.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ