Није лако добити лепу љубичасту боју, али имамо решење

Љубичаста ускршња јаја можете да добијете природном бојом, у спектру од боје лаванде до индиго боје. Потребан вам је један кључни састојак.
Састојци:
- 6 тврдо куваних јаја собне температуре
- 950 мл воде
- дестиловано бело сирц́е
- уље
- 950 г сушених цветова хибискуса (за јаја боје индига или лаванде)
Рецепт за фарбање јаја у љубичасто:
Како бисте ускршња јаја природно офарбали у љубичасту боју, ставите 950 мл воде и 950 г хибискуса у шерпу и пустите да прокључа на средње јакој ватри. Смањите топлоту на ниско. Покријте и кувајте док боја не буде неколико нијанси тамнија него што желите за ваше јаје, 15 до 30 минута.
Накапајте мало боје на белу посуду да проверите боју. Скините посуду са ватре. Оставите да се охлади на собној температури. Цедите кроз цедиљку односно ситно сито у други лонац. Притисните чврсте материје у цедиљку да бисте извукли што више течности. Баците остатке из цедиљке. Измерите количину процеђене течности. Додајте 1 кашику дестилованог белог сирц́ета на 240 мл процеђене течности и промешајте да се сједине.
Ставите 6 тврдо куваних јаја на собној температури у средњу посуду. Охлађену боју пажљиво прелијте преко јаја и потрудите се да буду потпуно потопљена. Оставите у фрижидеру док се не охлади и док се не постигне жељена боја, неколико сати или преко ноц́и.
Извадите јаја из боје и осушите папирним убрусима. Ако желите да јаја буду јаче боје и мање пастелна, више пута натапајте јаја у боји и обавезно их сушите папирним убрусима између натапања. Када су јаја обојена у жељену боју, свако добро осушите папирним убрусом. Нежно утрљајте мало уља у свако јаје. Исполирајте папирним убрусом. Оставите у фрижидеру док не будете спремни за употребу.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО