Ovsene pahuljice su zdrav izbor za doručak, ali moramo biti pažljivi...
Ovsene pahuljice su od celog zrna i ne sadrže gluten. Pomažu pri gubljenju telesne težine, ali i kod visokog krvnog pritiska, smanjuje koncentraciju šećera u krvi i štiti od raznih bolesti srca.
Pročitajte još: MED OD MASLAČKA: Pročišćava krv i pomaže u lečenju jetre! (RECEPT/VIDEO)
Ipak, prekomerna upotreba ovsenih pahuljica može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kojima nikako nećemo postići željeni efekat zbog kojih ih konzumiramo. Donosimo vam tri najčešća problema koja izaziva prekomerna upotreba ovsenih pahuljica u ishrani.
Dobijanje na težini
Konzumiranje velikih porcija ovsenih pahuljica može dovesti do dobijanja viška kilograma. Ovo se posebno odnosi na prelive, koje presipamo preko njih. Kašika ili dve iseckanih oraha ili lanenih semenki je sjajna, ali previše maslaca ili šećera nije.
Pročitajte još: "Molim te, ako nije problem, pokaži mi svoje seksi noge i prste izbliza": Marijana Mateus zaludela muškarce novom fotografijom! (FOTO)
Nadutost
Zbog visokog sadržaja vlakana u ovsenim pahuljicama, proces probave može uzrokovati nadutost, pogotovo ako niste navikli da redovno jedete ovsene pahuljice. Cele žitarice poput pšenice i zobi sadrže dosta vlakana, glukoze i skroba. Sve njih konzumiraju bakterije u crevima što kod nekih ljudi dovodi do gasova i nadutosti. Kako biste umanjili nuspojave, počnite sa malom količinom i postepeno povećavajte do odabrane količine.
Povećan unos šećera
Pročitajte još: Tanja Savić konačno je vratila decu u Srbiju, a ovaj najemotivniji trenutak promakao je svima (VIDEO)
Najčešće želimo da nam ovsene pahuljice budu slađe kako ne bi postale dosadan obrok, pa to postižemo dodavanjem šećera, komadića čokolade i drugih slatkih prehrambenih proizvoda što na kraju smanjuje ukupnu hranljivu vrednost ovsenih pahuljica, jer ovi dodaci dovode do dodatnih kalorija, masti, šećera i ugljenih hidrata.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU