Коришћење смрзнутог поврћа једноставан је и практичан начин за уклапање више поврћа у свакодневну исхрану.

Претходно је опрано и насецкано, што нам штеди драгоцено време у кухињи, а и траје много дуже од свежих производа.
Храњиве материје
Будући да се смрзнуто поврће брзо замрзава док му је ниво храњивих материја на врхунцу, оно заправо може имати више храњивих материја од свежег поврћа које је неко време стајало у продавници. Смрзнути броколи, на пример, доказано има више витамина Б2 од свежег броколија. Слично томе, смрзнути кељ садржи више антиоксиданса од свежег кеља.
Смрзнуто поврће траје дуже
И док постоји поврће које има прилично дуг рок трајања, попут кромпира и шаргарепе, често нам се деси да не успемо да потрошимо све што смо купили. У том случају замрзавање поврћа за које знамо да га нећемо искористити најбоља је ствар коју можемо да урадимо како би дуже трајало. Наравно, можете и одмах купити смрзнуто поврће чији је рок трајања најчешће око 12 месеци.
Треба ли га одмрзавати?
Прво питање које већина људи поставља о кувању са смрзнутим поврћем је треба ли га одмрзнути пре употребе. У већини случајева одговор је НЕ! Додавање смрзнутог поврћа у шерпу, посуду за печење или тигањ док је још смрзнуто уопштено ће дати најбоље резултате.
Једини изузетак од овога правила је спанаћ. Он пушта више воде приликом одмрзавања од већине поврћа, па, осим ако га не користите у чорби где додатна течност неће бити важна, спанаћ прво одмрзните и оцедите, притом истискујући сав вишак воде.
Како га кувати?
Смрзнуто поврће може се кувати у води, кувати на пари, динстати, пржити или пећи. Различите величине и врсте поврћа захтеваће различито време кувања, па препоручујемо да увек проверите упутства на паковању. Уопштено, смрзнутом поврћу неће бити потребно толико времена за кување као свежем. Узмите у обзир да се оно пре замрзавања бланшира, чиме је процес кувања већ започео.
Прекувавање ће га учинити гњецавим и непривлачним. Заправо, неко поврће уопште није потребно кувати. При додавању у салате од тестенине, само га додајте врућој тестенини и пустите да се температуре уравнотеже!
Основна поређења времена кувања зависно од начина припреме:
- Динстано смрзнуто поврће: од 5 до 8 минута
- Печено у рерни: 20 до 25 минута
- Смрзнуто поврће на жару: између 5 и 10 минута
И последњи савет: у сваком јелу у којем је поврће главна звезда одлучите се за свеже. Али ако је смрзнуто све што имате, само изволите – већину времена нећете ни приметити разлику.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО