Црвено месо покреће бројне полемике.
Колико га треба јести, зашто је добро, зашто није, да ли можемо да претерамо у конзумирању? Мишљења стручњака су различита.
Прочитајте још: Чудотворна БИЉКА здравија од спанаћа: Пуна је витамина, јача имунитет, али није добра за СВАКОГА!
Шта подразумевамо под црвеним месом?
Постоји неколико врста - говедина, телетина, јањетина, дивљач и козетина. Свињетина је према нутритивном саставу црвено месо, али у кулинарству често спада и под белим.
Кардионол Стивен Копки истиче да се ове врсте сврставају у три категорије: млевено месо, прерађено месо и задња категорија је комад меса у 'природном' облику попут одреска.
- Није прерађено, нема никакве додатке. Ако већ једете црвено месо, бирајте га у овом облику - каже он.
Истраживања су показала да они људи, који ретко конзумирају црвено месо, имају мање шансе од развијања многих болести.
Колико онда црвеног меса треба да уносимо?
Копки истиче да све зависи од категорије меса. Мевено месо и прерађено би требало избегавати, а може се конзумирати оно у целости, као што је одрезак - али не више од 85 грама дневно, односно 595 грама недељно.
Прочитајте још: Лековити матичњак: Лечи главобољу, несаницу, а добар је и за женске проблеме!
Стручњаци су нагласили да је препоручена количина уноса једнака за мушкарце и за жене.
Иако неки људи сматрају да је избацивање црвеног меса из исхране ригорозно јер човек је јео месо од свог настанка. Кардиолог нагалашава да тада није било прерађевина, хормона, додатака код узгоја и сличних штетних ствари које постоје данас у месној индустрији, па је нормално да се исхрана кроз векове променила.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ