Кокице, које су традиционална ужина за биоскопске и удобне ноћи код куће, имају многе здравствене предности којих многи људи нису свесни.
Неколико здравствених предности кокица може укључивати њихову способност да регулишу шећер у крви, снижавају ниво холестерола, побољшају варење, штите од хроничних болести, одложу старење и помажу у смањењу тежине.
Констипација
Кокице су здрава грицкалица, ако их не "упропастите" стављањем превише соли. Садрже доста хранљивих влакана, због чега помажу да решите проблем констипације. Ако поједете три шоље кокица унећете 3,5 грама влакана, а у једној порцији има мање од 100 калорија.
Прочитајте још: КОЈЕ СУ ЗДРАВИЈЕ - ЦРНЕ ИЛИ ЗЕЛЕНЕ МАСЛИНЕ? Штите срце, кости и регулишу шећер
Једино што је важно је да кокице буду спремљене на врућем ваздуху, а не пржене на уљу и са много соли јер у том случају доприносе констипацији, а имају и много више калорија.
Стрес
Уживање у кокицама доприноси менталном стању! Ова грицкалица је богата угљених хидратима и има низак гликемијски индекс, што добро утиче на ниво серотонина и побољшава расположење. Кокице се сматрају сложеним угљених хидратима, али опет, ако су испржене на уљу и много посољене, неће имати тако добар ефекат.
Фото: Пиксабеј
Плодност
Кокице наводоно повећавају шансу за зачеће! Научници тврде да ова укусна грицкалица може да побољша плодност мушкараца тако што побољшава циркулацију, а а све то захваљујући састојку који се зове аргинин.
ПМС
Ако вас у ПМС-у све нервира и искочили бисте из сопствене коже да можете, добра вест је да би кокице могле да помогну у ублажавању ових симптома.
Кокице повећавају ниво серотонина, хормона који помаже да се осећате добро. Такође, дају енергију после које нећете бити одмах гладни, што ће такође држати расположење стабилним.
Рецепт за здраве кокице
Приликом спремања кокица бирајте уље као што су кокосово, маслиново или уље од семенки грожђа, авокада. Ова уља могу обезбедити здраве масти корисне за енергију, мозак и здравље хормона. Уље такође доприноси укусу и спречава да зрна изгоре док искачу. Али избегавајте уља од кукуруза, соје и сунцокрета, која су обично високо обрађена и садрже више мање здравих омега-6 масних киселина.
Прочитајте још: ДОНОСИ СРЕЋУ И СНАЖНО МИРИШЕ: Веровало се да је неколико праменова ОВЕ МАГИЧНЕ БИЉКЕ довољно за здраво тело и ум (ФОТО)
У врело уље додајте пар зрна кукуруза; када једном искоче знате да је уље праве температуре. Додајте остатак зрна и поклопите.
После минут, протресите лонац и лагано нагните поклопац да би изашла пара. Ако оставите пару у шерпи, кокице могу постати влажне. Непрестано тресите тако да сва зрна дођу до врелог уља, а да се искокана подигну до врха.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ