Kokice, koje su tradicionalna užina za bioskopske i udobne noći kod kuće, imaju mnoge zdravstvene prednosti kojih mnogi ljudi nisu svesni.
Nekoliko zdravstvenih prednosti kokica može uključivati njihovu sposobnost da regulišu šećer u krvi, snižavaju nivo holesterola, poboljšaju varenje, štite od hroničnih bolesti, odložu starenje i pomažu u smanjenju težine.
Konstipacija
Kokice su zdrava grickalica, ako ih ne "upropastite" stavljanjem previše soli. Sadrže dosta hranljivih vlakana, zbog čega pomažu da rešite problem konstipacije. Ako pojedete tri šolje kokica unećete 3,5 grama vlakana, a u jednoj porciji ima manje od 100 kalorija.
Pročitajte još: KOJE SU ZDRAVIJE - CRNE ILI ZELENE MASLINE? Štite srce, kosti i regulišu šećer
Jedino što je važno je da kokice budu spremljene na vrućem vazduhu, a ne pržene na ulju i sa mnogo soli jer u tom slučaju doprinose konstipaciji, a imaju i mnogo više kalorija.
Stres
Uživanje u kokicama doprinosi mentalnom stanju! Ova grickalica je bogata ugljenih hidratima i ima nizak glikemijski indeks, što dobro utiče na nivo serotonina i poboljšava raspoloženje. Kokice se smatraju složenim ugljenih hidratima, ali opet, ako su ispržene na ulju i mnogo posoljene, neće imati tako dobar efekat.
Foto: Piksabej
Plodnost
Kokice navodono povećavaju šansu za začeće! Naučnici tvrde da ova ukusna grickalica može da poboljša plodnost muškaraca tako što poboljšava cirkulaciju, a a sve to zahvaljujući sastojku koji se zove arginin.
PMS
Ako vas u PMS-u sve nervira i iskočili biste iz sopstvene kože da možete, dobra vest je da bi kokice mogle da pomognu u ublažavanju ovih simptoma.
Kokice povećavaju nivo serotonina, hormona koji pomaže da se osećate dobro. Takođe, daju energiju posle koje nećete biti odmah gladni, što će takođe držati raspoloženje stabilnim.
Recept za zdrave kokice
Prilikom spremanja kokica birajte ulje kao što su kokosovo, maslinovo ili ulje od semenki grožđa, avokada. Ova ulja mogu obezbediti zdrave masti korisne za energiju, mozak i zdravlje hormona. Ulje takođe doprinosi ukusu i sprečava da zrna izgore dok iskaču. Ali izbegavajte ulja od kukuruza, soje i suncokreta, koja su obično visoko obrađena i sadrže više manje zdravih omega-6 masnih kiselina.
Pročitajte još: DONOSI SREĆU I SNAŽNO MIRIŠE: Verovalo se da je nekoliko pramenova OVE MAGIČNE BILJKE dovoljno za zdravo telo i um (FOTO)
U vrelo ulje dodajte par zrna kukuruza; kada jednom iskoče znate da je ulje prave temperature. Dodajte ostatak zrna i poklopite.
Posle minut, protresite lonac i lagano nagnite poklopac da bi izašla para. Ako ostavite paru u šerpi, kokice mogu postati vlažne. Neprestano tresite tako da sva zrna dođu do vrelog ulja, a da se iskokana podignu do vrha.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU