Предности и мане Карфиола
карфиол је једна од најздравијих намирница која је богатата садржајем есенцијалних аминокиселина, витамина Ц, а посебно витамина Б2, гвожђа и фосфора.
Прочитајте још: Научници са немачког Универзитета: Један састојак љутих паприка може да уништи ћелије рака
Поред тога што је веома укусан и од њега се могу направити разна јела, порпут рижота, теста за пицу, разлих прелива, он у себи садржи и лековита свијства која смањују могућности појаве разних инфекција и болести.
Он не садржи масти, има мало угљених хидрата, а садржи фитонутријенте. Управо они спречавају да се појаве штетни ензими. Сто грама овог поврћа садржи 80 посто дневне количине магнезијума који људско тело треба да прими и то га управо и чини великим чуваром људског срца. Успешно ће спречити настанак разних срчаних обољења. Карфиол је јако богат и фолном киселином, која му такође помаже да утиче превентивно на кардиоваскуларне болести.
Добићете дозу влакана
Карфиол је препуна влакана. У само једној чинији налазе се 2 до 3 грама влакана. Она су, наравно, важна за целокупно здравље, а могу вам помоћи и да изгубите килограме.
Осим што ће помоћи да ваш пробавни систем правилно функционише, влакна такође могу смањити упалу. Такође вам помажу да се осећате сито, што значи да је мања вереватноћа да ћете се осећати преједено.
Ипак, иако је веома здраво јести ову намирницу, она има и неколико мана, које могу изазвати неке од непријатних осећаја.
Можете осећати надуност
Осим витамина Ц, Е и К, карфиол садржи и ФОДМАП. ФОДМАП су ферментирани олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли, што у основи значи да је ова намирница израђена од угљикохидрата кратког ланца који се у танком цреву не пробијају тако лако. Оно што се догађа је да ферментирају у дебелом цреву, што не узрокује само надутост и гасови већ су студије повезале ФОДМАП са синдромом иритабилног црева.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ