Prednosti i mane Karfiola
karfiol je jedna od najzdravijih namirnica koja je bogatata sadržajem esencijalnih aminokiselina, vitamina C, a posebno vitamina B2, gvožđa i fosfora.
Pročitajte još: Naučnici sa nemačkog Univerziteta: Jedan sastojak ljutih paprika može da uništi ćelije raka
Pored toga što je veoma ukusan i od njega se mogu napraviti razna jela, porput rižota, testa za picu, razlih preliva, on u sebi sadrži i lekovita svijstva koja smanjuju mogućnosti pojave raznih infekcija i bolesti.
On ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente. Upravo oni sprečavaju da se pojave štetni enzimi. Sto grama ovog povrća sadrži 80 posto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko telo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca. Uspešno će sprečiti nastanak raznih srčanih oboljenja. Karfiol je jako bogat i folnom kiselinom, koja mu takođe pomaže da utiče preventivno na kardiovaskularne bolesti.
Dobićete dozu vlakana
Karfiol je prepuna vlakana. U samo jednoj činiji nalaze se 2 do 3 grama vlakana. Ona su, naravno, važna za celokupno zdravlje, a mogu vam pomoći i da izgubite kilograme.
Osim što će pomoći da vaš probavni sistem pravilno funkcioniše, vlakna takođe mogu smanjiti upalu. Takođe vam pomažu da se osećate sito, što znači da je manja verevatnoća da ćete se osećati prejedeno.
Ipak, iako je veoma zdravo jesti ovu namirnicu, ona ima i nekoliko mana, koje mogu izazvati neke od neprijatnih osećaja.
Možete osećati nadunost
Osim vitamina C, E i K, karfiol sadrži i FODMAP. FODMAP su fermentirani oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, što u osnovi znači da je ova namirnica izrađena od ugljikohidrata kratkog lanca koji se u tankom crevu ne probijaju tako lako. Ono što se događa je da fermentiraju u debelom crevu, što ne uzrokuje samo nadutost i gasovi već su studije povezale FODMAP sa sindromom iritabilnog creva.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU