Начин исхране може доста утицати на ваше расположење
Једна од седам неуронаучних тајни среће управо је конзумација одговарајуће хране и пића због којих ћете се краткорочно, али и дугорочно осећати боље!
Такозвана “срећна храна” научно може да побољша расположење, подигне енергију и умири тескобу и стрес. С друге стране, “тужна храна” ради управо супротно; квари расположење, одузима енергију и повећава напетост те је, ако желите да побољшате своје психичко и физичко здравље, свакако треба избегавати.
Утешне награде
Свима нам је понекад потребна тзв. храна за утеху (цомфорт фоод) – а пица, сладолед и чипс међу првим су изборима. Ова храна може изазвати тренутни осећај задовољства, али дугорочно нема никакав позитиван утицај. Наведено су намирнице ниског квалитета које су научно дизајниране да својим сјајним укусом у мозгу подстичу налет позитивних емоција и ослобађање неких неурохемикалија среће попут допамина, што такође узрокује зависност о њима.
Исхрана која се састоји примарно од намирница ниског квалитета, с нездравим састојцима и вештачким хемикалијама, доказано повећава повећава ризик од депресије, појаву анксиозних поремећаја, АДХД-а и деменције, као и дијабетеса, хипертензије, болести срца и многих других стања.
Прочитајте још: Ако желите да се расхладите попијте ЧАЈ: Ово су разлози зашто би требало да пијете топле напитке лети
Срећна храна
Намирнице које имају краткорочан и дугорочан позитиван утицај на здравље:
органско шарено воће и поврће, посебно бобичасто воће и лиснато зеље,
одрживо узгојена риба и месо,
орашасти плодови и сјеменке,
здрава уља,
јаја,
чисти протеински прашкови (без шећера, на биљној бази),
тамна чоколада,
непрерађена храна,
органска храна,
намирнице које не повећавају шећер у крви,
храна богата влакнима.
Тужна храна
Намирнице које стварају тренутни осећај среће, али након тога и незадовољство, умор, тескобу или стрес.
Ова храна састоји се од следећих намирница:
високо обрађена храна,
храна третирана пестицидима,
намирнице с високим гликемијским индексом, односно оне које повећавају шећер у крви,
ниска количина влакана,
вештачки обојене и заслађене намирнице,
храна третирана хормонима и антибиотицима,
храна у пластичним посудама.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ