Да ли је здравије користити морску или добру стару кухињску со?
Можда сте чули да су минерали у морској соли здрави. Али да ли је то истина?
Мање обрађене од традиционалне кухињске соли, морска и хималајска со задржавају више свог изворног минералног садржаја, као што су магнезијум и калијум. Али да ли минерали и елементи у траговима значе да је морска со здрава?
Изгледа да ипак није. Многи људи мисле да је морска со боља због својих минерала – али морска и кухињска со имају исту основну нутритивну вредност. Ове две врсте соли такође имају сличну количину натријума према тежини.
Прочитајте још: Пет намирница које позитивно делују на старење
Према студији објављеној у часопису Сциенце анд Тецхнологy Јоурнал, морска со има више минерала у траговима. У многим случајевима, ту је и пластика. Проблем настаје захваљујући пластичним кесама и другим остацима који се могу пронаћи у морима. Већина брендова морске соли садржи пластичне микрочестице.
Произведена у рудницима соли, традиционална кухињска со је прерађена више од морске соли. То значи да је углавном лишена природних минерала, па одатле и долазе негативни ставови према кухињској соли, пише Цитy магазин.
Прочитајте још: Богати су витамином Е, позитивно утичу на притисак, мало калорија... Зашто БАДЕМИ треба да се нађу на нашем тањиру?
Вреди напоменути, међутим, да су од 1920-их, произвођачи додавали јод обрађеној соли. То је важан минерал за функционисање штитне жлезде. У исто време, превише соли би могло да доведе до разних обољења.
Када је реч о уносу соли, најбоље је да будете умерени. Ниједна врста соли није боља, тако да не можете погрешити ако смањите унос.