Желите да кренете на дијету и одмах сте себи укинули угљене хидрате. Направили сте велику грешку, а нутриционисти су образложили због чега.
Када год одлучимо да кренемо на дијету и смршамо, укидање угљених хидрата буде прва ствар коју одлучимо да урадимо. На крају крајева, неке од наших омиљених намирница богатих угљеним хидратима, као што су хлеб, тестенина и кромпир, пуне су масноће која се лепи директно на наш стомак. Зар није тако? Па заправо, не! Доносимо вам добре вести: одређени угљени хидрати заправо могу учинити наш стомак равнијим и помоћи у сагоревању нежељених килограма. Осим тога, они су прилично неопходни за свакодневни живот.
Угљени хидрати су највећи извор енергије за наше тело
"Угљени хидрати такође играју драгоцену улогу у очувању здравља наших црева, обезбеђујући корисна влакна у дигестивном тракту" рекао је нутрициониста Рхианнон Ламберт за познати часопис Тхе сун. Он такође сматра да би угљени хидрати требало да чине отприлике једну трећину нашег дневног уноса калорија. На пример, бело брашно у Великој Британији мора бити обогаћено гвожђем, као и хранљивим материјама тиамином и ниацином, потребним за енергију.
Фото: пихабау
Пре него што се зарекнете да никада нећете уживати у тањиру тестенине или се одрећи хлеба, преиспитајте ову одлуку!
Ових 5 угљених хидрата би вам могло помоћи да се смршате:
1. Тестенина
Тестенина од целе пшенице је једноставан начин да повећате садржај влакана која ће вам помоћи да се дуже осетите ситим, побољшате здравље пробаве и смањите ризик од болести као што је дијабетес типа 2. Међутим, нутриционисти тврде да је здравија опција јести хладну тестенину.
2. Пиринач
Уколико желите да изгубите на тежини, препоручује се смеђи пиринач уместо белог. Можете обогатити укус смеђег пиринча додатком карија.
3. Кромпир
Печени кромпир помаже варењу због високог садржаја влакана и високог садржаја витамина Б6.
Б витамини играју важну улогу у одржавању здравог нервног система. Нутриционисти препоручују да се код печења кромпира избегава коришћење уља и да се уместо тога користе здравије опције.
4. Јабуке
Иако сте се можда зачудили откуд јабука на списку угљених хидрата оно што би вас више могло изненадити јесте да једна мала јабука садржи више угљрних хидрата од количине која се налази у просечној кришки хлеба! с друге стране, јабуке су добар извор влакана и витамина Ц и морају се наћи на нашем свакодневном менију.
5. Хлеб
Хлеб од целог зрна је препун хранљивих материја укључујући влакна, витамине Б, антиоксиданте и минерале у траговима. Хлеб такође има пребиотички ефекат који помаже у одржавању равнотеже вашег тела. Како се енергија коју добијамо конзумацијом хлеба споро ослобађа, током дана ћете ређе посегнути за кутијом кекса или чоколаде како бисте надокнадили недостатак енергије.
Прочитајте још: Воће за ДОРУЧАК? Научници објашњавају због чега је то ПАМЕТНА ОДЛУКА
Наравно, морате уносити све од наведеног у ограниченим количинама. Неуношење довољно угљених хидрата, као што је исхрана са високим садржајем протеина/мало масти, може довести до лошег расположења. Ово заузврат може довести до преједања; посебно веће уношење хране која је пуна шећера.