Želite da krenete na dijetu i odmah ste sebi ukinuli ugljene hidrate. Napravili ste veliku grešku, a nutricionisti su obrazložili zbog čega.
Kada god odlučimo da krenemo na dijetu i smršamo, ukidanje ugljenih hidrata bude prva stvar koju odlučimo da uradimo. Na kraju krajeva, neke od naših omiljenih namirnica bogatih ugljenim hidratima, kao što su hleb, testenina i krompir, pune su masnoće koja se lepi direktno na naš stomak. Zar nije tako? Pa zapravo, ne! Donosimo vam dobre vesti: određeni ugljeni hidrati zapravo mogu učiniti naš stomak ravnijim i pomoći u sagorevanju neželjenih kilograma. Osim toga, oni su prilično neophodni za svakodnevni život.
Ugljeni hidrati su najveći izvor energije za naše telo
"Ugljeni hidrati takođe igraju dragocenu ulogu u očuvanju zdravlja naših creva, obezbeđujući korisna vlakna u digestivnom traktu" rekao je nutricionista Rhiannon Lambert za poznati časopis The sun. On takođe smatra da bi ugljeni hidrati trebalo da čine otprilike jednu trećinu našeg dnevnog unosa kalorija. Na primer, belo brašno u Velikoj Britaniji mora biti obogaćeno gvožđem, kao i hranljivim materijama tiaminom i niacinom, potrebnim za energiju.
Foto: pihabau
Pre nego što se zareknete da nikada nećete uživati u tanjiru testenine ili se odreći hleba, preispitajte ovu odluku!
Ovih 5 ugljenih hidrata bi vam moglo pomoći da se smršate:
1. Testenina
Testenina od cele pšenice je jednostavan način da povećate sadržaj vlakana koja će vam pomoći da se duže osetite sitim, poboljšate zdravlje probave i smanjite rizik od bolesti kao što je dijabetes tipa 2. Međutim, nutricionisti tvrde da je zdravija opcija jesti hladnu testeninu.
2. Pirinač
Ukoliko želite da izgubite na težini, preporučuje se smeđi pirinač umesto belog. Možete obogatiti ukus smeđeg pirinča dodatkom karija.
3. Krompir
Pečeni krompir pomaže varenju zbog visokog sadržaja vlakana i visokog sadržaja vitamina B6.
B vitamini igraju važnu ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema. Nutricionisti preporučuju da se kod pečenja krompira izbegava korišćenje ulja i da se umesto toga koriste zdravije opcije.
4. Jabuke
Iako ste se možda začudili otkud jabuka na spisku ugljenih hidrata ono što bi vas više moglo iznenaditi jeste da jedna mala jabuka sadrži više ugljrnih hidrata od količine koja se nalazi u prosečnoj kriški hleba! s druge strane, jabuke su dobar izvor vlakana i vitamina C i moraju se naći na našem svakodnevnom meniju.
5. Hleb
Hleb od celog zrna je prepun hranljivih materija uključujući vlakna, vitamine B, antioksidante i minerale u tragovima. Hleb takođe ima prebiotički efekat koji pomaže u održavanju ravnoteže vašeg tela. Kako se energija koju dobijamo konzumacijom hleba sporo oslobađa, tokom dana ćete ređe posegnuti za kutijom keksa ili čokolade kako biste nadoknadili nedostatak energije.
Pročitajte još: Voće za DORUČAK? Naučnici objašnjavaju zbog čega je to PAMETNA ODLUKA
Naravno, morate unositi sve od navedenog u ograničenim količinama. Neunošenje dovoljno ugljenih hidrata, kao što je ishrana sa visokim sadržajem proteina/malo masti, može dovesti do lošeg raspoloženja. Ovo zauzvrat može dovesti do prejedanja; posebno veće unošenje hrane koja je puna šećera.