Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА: Зашто с доласком јесени добијате на тежини?

Тежина особе може варирати на прелазу из лета у јесен, али неколико фактора може допринети овој промени, каже Јасна Вујичић, нутрициониста и открива најчешће разлоге за гомилање килограма у овом периоду, али и како да то избегнете.

1727792628_shutterstock_2475189527.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Током јесени, многи често бирају калоричнију храну јер долази хладније време, што може утицати на повећање тежине. Такође, сезонски оброци богати угљеним хидратима (попут кромпира, бундеве и пецива) постају чешћи.

Смањена физичка активност

Како температуре опадају и дани постају краћи, људи су често мање физички активни него током лета, што може смањити сагоревање калорија.

Сезонске промене расположења

Јесења меланхолија или сезонски афективни поремећај (САД) може изазвати промене у апетиту, нарочито повећан унос угљених хидрата, што може довести до добијања на тежини.


Метаболичке промене

Неке особе имају тенденцију да складиште више масноћа како би се прилагодиле хладнијем времену. Ово је природна физиолошка реакција која може узроковати мању варијацију у тежини.

Задржавање воде

Сезонске промене могу утицати и на задржавање течности у организму, што привремено може повећати телесну тежину.
Све ове промене су обично мале, али могу довести до приметне разлике у тежини код одређених особа. Јесен је стигла, а и неке нове намирнице. Другачија исхрана може бити кључни фактор у смањењу великих флуктуација у тежини, али је важно комбиновати различите стратегије како би се постигла стабилност. Ево неколико начина да се смањи добијање на тежини:

Уравнотежена исхрана

Планирање оброка: Одржавање доследног распореда оброка са уравнотеженим уносом протеина, масти и угљених хидрата може помоћи у контроли апетита и спречавању преједања.

Контрола порција: Обратити пажњу на величину порција може помоћи у спречавању уноса вишка калорија, нарочито током јесени када је калоричнија храна популарнија.
Храна богата влакнима: Унос воћа, поврћа, интегралних житарица и махунарки у исхрану помаже у одржавању осећаја ситости и смањује преједање.
Избегавање прерађене хране: Прерађена храна често садржи висок ниво шећера и нездравих масти, што може изазвати нагле промене у тежини.

Редовна физичка активност

Кардио и вежбе снаге:Редовно вежбање помаже у одржавању метаболизма и трошењу калорија. Такође помаже у регулацији апетита.
Прилагођавање сезони: Како се време мења, важно је прилагодити физичку активност. Увођење вежби у затвореном простору, попут јоге или тренинга код куће, може помоћи да останете активни чак и током хладнијих месеци.

Праћење уноса калорија и хидрираност

Праћење уноса калорија: Коришћење апликација за праћење исхране може помоћи да имате увид у количину и врсту хране коју једете, чиме ћете лакше избегавати преједање.
Одржавање хидратације: Понекад осећај глади може бити последица дехидратације. Унос довољне количине воде током дана помаже у регулацији метаболизма.

Стабилан ниво стреса и квалитетан сан

Управљање стресом: Стрес може изазвати емоционално једење и задржавање течности. Технике релаксације, медитација или лагана физичка активност могу помоћи у смањењу стреса.
Добар сан:Недостатак сна може пореметити хормоне који регулишу глад и ситост (лептин и грелин), што може повећати апетит и довести до преједања.

Постепене промене

Избегавање драстичних дијета или рестриктивних програма који могу довести до јо-јо ефекта. Постепене промене у начину живота имају дугорочно одрживији ефекат.

Дакле, правилна и уравнотежена исхрана је свакако један од кључних начина да се смање добијање на тежини, али комбинација са редовном физичком активношћу, мера смањења стреса и практиковање добрих животних навика може дати најбоље резултате. Ништа вас не кошта да покушате и уђете у јесен спремни. Можда само мало више концентрације и воље. И наравно, очекујте да сами себе позитивно изненадите.

Курир 

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas