Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОМАД дијета даје сјајне резултате: Kористи методу повременог поста по принципу 23:1

Повремени пост је постао један од најпопуларнијих метода за мршављење, али постоји и екстремнији облик повременог поста – ОМАД дијета.

1721471920_3916889_napad-gladi-shutterstock-2008465751_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

ОМАД значи "један оброк дневно". Као што назив сугерише, ова дијета подразумева конзумирање само једног комплетног оброка дневно, док се остатак дана пости или једе врло мало. У зависности од личних преференција, различите намирнице се конзумирају у различито време током дана. Али, да ли је ОМАД дијета здрав начин да скинете који килограм вишка?

Дијета користи методу повременог поста по принципу 23:1, што значи да особа пости 23 сата дневно, остављајући само један сат за јело. Већина људи који прате ову дијету једу у време вечере и онда посте до следеће вечери, како је наведено у студији објављеној у часопису Фронтиерс ин Пхyсиологy.

Помаже у мршављењу

ОМАД дијета или један оброк дневно доводи до тога да ваше тело сагорева додатне масне наслаге, што резултира мршављењем. Према студији објављеној у Аннуал Ревиеw Нутритион, модификовани типови повременог поста могу да вам помогну да смршате и поправљањем обрасца спавања и нормализацијом варења. Ипак, треба бити опрезан да не развијете поремећај у исхрани, као и начину живота.

Пријатељ је дијабетес типа 2

Дијабетес типа 2 може да буде последица гојазности, наследних фактора и нездравог начина живота. Студија објављена у часопису Wорлд Јоурнал оф Диабетес открила је да су особе са дијабетесом типа 2 које су практиковале повремени пост успеле да смршају, смање унос калорија и снизе ниво глукозе и инсулина након оброка.

Не осећате се ускраћено

Тешко нам је да поверујемо да се уз ову дијету која подразумва један оброк дневно не осећамо ускраћени, али стучнајци управо то истичу.

- Када следите ОМАД дијету са правим намирницама, вероватно се нећете осећати као да се нечега лишавате. Уживац́ете у задовољавајућем, хранљивом и укусном оброку који ц́е вас држати даље од нездраве хране. Наравно, треба пратити и листу намирница које треба избегавати како бисте заштитили своје срце, јетру и бубреге - каже нутрициониста Гаури Ананд.

Смањује упале

Краткотрајни пост смањује инфламаторне активности у телу. Према студији спроведеној од стране стручњака са Моунт Синаи Сцхоол оф Медицине, пост ублажава хроничне упале док одржава мобилизацију моноцита. Моноцити су врста белих крвних зрнаца која помажу у борби против инфекција.

Које намирнице јести на ОМАД дијети?

  • Поврће: Шаргарепа, броколи, купус, карфиол, цвекла, репа, млади лук, љубичасти купус, кинески купус, зелена салата, паприке, слатки кромпир, бели кромпир са кором, спанаћ и кељ.
  • Воће: Воће са високим гликемијским индексом, попут грожђа, лубенице, манга и ананаса, треба конзумирати умерено.
  • Протеини: Пилеће бело месо, немасна свињетина и говедина, морски плодови, печурке, пасуљ и сочиво, тофу и јаја.
  • Млечни производи: Пуномасно млеко, јогурт, чедар сир, фета сир, млаћеница, домаћи рикота сир и свежи сир.
  • Интегралне житарице: Смеђи пиринач, црни пиринач, пшеница, просо, киноа, јечам и сирак.
  • Масти и уља: Маслиново уље, уље од пиринчаних мекиња, сунцокретов путер, путер од кикирикија, кокосово уље и бадемов путер.
  • Орашасти плодови и семенке: Бадеми, ораси, пекан ораси, пињоли, пистаћи, макадамија ораси, семенке сунцокрета, бундеве и диње.
  • Зачини и биље: Першун, нана, мирођија, коморач, рузмарин, мајчина душица, оригано, бели лук, ђумбир, црни лук, коријандер, ким, куркума, љута паприка, црни бибер, бели бибер, чили паприка у љуспицама, звездасти анис, кардамом, бели лук у праху и каранфилић.
  • Напици: Вода, домаћа лимунада, спортска пића, кокосова вода, свеже цеђени воћни сокови и хладно цеђени сокови.

Које намирнице избегавати на ОМАД дијети?

Ево неких намирница које треба избегавати на ОМАД дијети:

Воће: Као што је речено, воће са високим гликемијским индексом треба конзумирати умерено.
Млечни производи: Масно млеко, ароматизовани јогурт и крем сир.
Житарице: Бели пиринач. Да бисте уравнотежили гликемијски индекс, једите га умерено и са најмање пет различитих врста поврћа.
Масти и уља: Уље од конопље, маст, биљно уље, путер, маргарин и мајонез.

Да ли постоје нуспојаве ОМАД дијете?

Као и свака дијета, и ова може да има неких потенцијалних нуспојава:

  • Држање ове дијете може да буде тешко за почетнике. Осетићете глад и немир.
  • Можете да се осећате слабо.
  • Можете да осећате вртоглавицу и имате осећај мождане магле.
  • Ваш фокус и концентрација могу да буду нарушени ако стално мислите на храну.
  • Жене у менопаузи могу да доживе успоравање метаболизма.

(Хеалтхсхотс.цом/Здравље.курир.рс)

 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas