Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НУТРИЦИОНИСТА ОТКИВА: Шта обим вашег стука говори о вашем здрављу?

Обим струка је показатељ да ли сте у вец́ем ризику од дијабетеса типа 2, високог крвног притиска, високог холестерола и срчаних болести. Све што вам треба да би га измерили јесте кројачки метар (мерна трака).

1730034859_shutterstock_2449006913.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

- Ставите мерну траку на врх кости кука, а затим је обавијте око тела, у равни са пупком. Уверите се да није превише затегнута и да је равна, чак и позади. Не задржавајте дах и не увлачите стомак док мерите. Неколико великих студија показало је јасну везу између абдоминалне гојазности и вец́ег ризика од високог крвног притиска, високог холестерола, срчаних болести и дијабетеса типа 2. Ово је важило чак и за људе чији је индекс телесне масе (БМИ) био на нивоу који се сматра здравим - објашњава Јасна Вујичић, виши дијететичар-нутрициониста.

Шта је висцерална маст?

Део масти око стомака је оно што се зове висцерална маст, која окружује јетру и друге органе у стомаку. Ова врста масти је метаболички активна, ослобађајуц́и масти, хормоне и друге инфламаторне хемикалије у крв. Сматра се да ова стална упала игра улогу у многим хроничним болестима, укључујуц́и болести срца и дијабетес.

Што је већи обим струка то је већи ризик од неколико стања повезаних са болестима срца и крвних судова, укључујуц́и висок крвни притисак, висок шец́ер у крви и висок холестерол. Нездрави нивои масти на стомаку такође могу довести до болести масне јетре, још једног фактора ризика за кардиоваскуларне болести.

Величина струка и дијабетес

Сматра се да инфламаторни хормони које производи висцерална маст доводе до инсулинске резистенције, што значи да тело не реагује на хормон инсулин како би требало. Инсулинска резистенција може довести до високог шец́ера у крви, предијабетеса и дијабетеса типа 2.

Према Међународној федерацији за дијабетес здрава величина струка је:

* 80 цм или мање за жене
* 90 цм или мање за мушкарце
* Однос струка и бокова
Светска здравствена организација (СЗО) мери абдоминалну гојазност односом струка и кукова, што је мера колико вам је велики струк у односу на кукове. СЗО дефинише абдоминалну гојазност као однос вец́и од 0,85 за жене и 0,9 за мушкарце.

* Да бисте пронашли свој однос струка и бокова користите мерну траку да измерите струк на најужој тачки.
* Затим измерите око кукова на њиховој најширој тачки (где вам задњица највише вири).
* Поделите свој струк са обимом кукова.
* Добијени број је ваш однос струка и бокова.

Однос струка и висине

И мерење струка и однос струка и кукова могу много да варирају међу особама различитог пола и старости. Зато неки стручњаци верују да је однос струка и висине најдоследнији начин мерења сала на стомаку.

Да бисте одредили однос струка и висине:

* Користите мерну траку да измерите своју висину од дна стопала до врха главе.
* Пратите горња упутства за мерење величине струка помоц́у мерне траке.
* Поделите величину струка и висине у цм да бисте добили однос.
* Однос вец́и од 0,5 (што значи да је ваш струк вец́и од половине ваше висине) значи да сте у вец́ем ризику од здравствених проблема.
* То можете учинити чак и ако немате метар. Све што вам треба је дугачак конопац.

* Измерите своју висину према узици.
* Затим одрежите конопац на нивоу врха главе, тако да буде исте висине као и ви.
* Пресавијте канап на пола, а затим га омотајте око струка.
* Ако пресавијени канап не иде скроз око вашег струка, вероватно имате нездраве нивое масти на стомаку.


Обим струка и БМИ

БМИ је формула заснована на вашем веистрах и висина које лекари понекад користе као брз начин да процене да ли је ваша тежина на здравом нивоу. Ако је ваш БМИ вец́и од 25, можете се сматрати гојазним. Али БМИ није савршено мерило. Може бити нетачан, посебно за особе са пуно мишиц́не масе или оне који су веома високи или ниски.

Висок БМИ не значи увек да је ваше здравље угрожено. А вец́и струк не мора нужно бити једнак вишем БМИ. Зато неки лекари сматрају да је величина струка — или величина струка заједно са БМИ — боља мера здравствених ризика од самог БМИ.

Једно велико истраживање показало је да су чак и жене са БМИ испод 25 биле у вец́ем ризику од смрти у средњим годинама ако су имале више масти око струка.Жене “нормалне тежине” чији је струк био 90 цм или вец́и имале су три пута вец́е шансе да умру од срчаних болести него жене “нормалне тежине” са мањим струком.

Како смањити обим струка

Да одмах уклонимо недоумицу: НЕ можете циљано да смањите струк или било који други део тела. Разне вежбе могу ојачати ваше трбушњаке. Али да бисте изгубили неколико центиметара око струка, морац́ете да смршате једуц́и мање калорија него што их потрошите и обавезно имате физичку активност.

Курир 

Бонус видео

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas