Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како узгајати јагоде у стану: Ризница витамина надохват руке

Пробајте овај интересантан начин за узгајање јагода

1717932278_shutterstock_1221491215.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Сваке године једва чекамо пролеће, а један од кључних разлога су јагоде. Миришљаве, слатке, сочне – и здраве. Између осталог, јагоде садрже витамине Ц, Б и К, као и влакна која су неопходна за нормално функционисање црева. А што је најбоље, можете их узгајати целе године и то у стану. У наставку ћете сазнати како.

Како узгајати јагоде у стану: Уопште није компликовано
Пре свега, треба да набавите адекватне саксије које могу да стану на прозорску даску или негде близу извора дненве светлости (што више сунца, то боље). Требаће вам и добар компост, као и шљунак који ћете ставити на дно саксија, јер корен јагода не треба да плива у води.

И, наравно, требаће вам семе или саднице јагода (може да се купи и семе дивљих јагода). Врсту ћете одабрати сами, јер их има више на тржишту. Јагоде се могу узгајати на прозорској дасци у било које доба године. Ипак, најбоље успевају од јуна до септембра.

 Припремите саксије
У саксије најпре сипајте шљунак (нека буде висине око 3 цм). Равномерно га распоредите.

Додајте компост
Преко шљунка сипајте компост тако да буде 5 цм испод врха саксије. Равномерно га распоредите и мало притисните рукама (али не превише!). Компост треба да буде мало влажан, али не мокар.

 Посадите семе
Распоредите семе по саксији. На којој удаљености ћете га посадити зависи од врсте јагода. Ако садите саднице, између сваке треба да буде 30 цм раздаљине. Или их засадите у појединачне саксије.

Покријте семе компостом
Узмите мало компоста и поспите преко семена. Неопходно је да горња ивица компоста буде 3 цм нижа од ивице саксије. Лагано притисните компост.

Јагоде често производе такозване „бркове“. Ако не планирате да размножавате биљку, онда је боље да их одсечете. На овај начин биљка нец́е трошити енергију и хранљиве материје ни на шта друго осим на бобице. Семе ц́е никнути око месец дана након садње и почети да цвета за 5-10 дана. Али саме бобице, црвене и зреле, појавиће се два месеца након садње.

Како се носити са штеточинама?
Свака затворена биљка привлачи штеточине у куц́у због свог мириса. Главна опасност за јагоде, у овом случају, су гриње које инфицирају биљку. Уши и сребрна рибица су такође нападају јагоде. За одбијање инсеката користите посебна решења која се продају у продавницама. Или направите инфузију од белог лука. Да бисте то урадили, исецкајте 4 чена, оставите их у топлој води 2 сата, а затим попрскајте јагоде.

Лепа и срећна 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas