Oglas
· · Komentari: 0

Kako uzgajati jagode u stanu: Riznica vitamina nadohvat ruke

Probajte ovaj interesantan način za uzgajanje jagoda

1717932278_shutterstock_1221491215.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Svake godine jedva čekamo proleće, a jedan od ključnih razloga su jagode. Mirišljave, slatke, sočne – i zdrave. Između ostalog, jagode sadrže vitamine C, B i K, kao i vlakna koja su neophodna za normalno funkcionisanje creva. A što je najbolje, možete ih uzgajati cele godine i to u stanu. U nastavku ćete saznati kako.

Kako uzgajati jagode u stanu: Uopšte nije komplikovano
Pre svega, treba da nabavite adekvatne saksije koje mogu da stanu na prozorsku dasku ili negde blizu izvora dnenve svetlosti (što više sunca, to bolje). Trebaće vam i dobar kompost, kao i šljunak koji ćete staviti na dno saksija, jer koren jagoda ne treba da pliva u vodi.

I, naravno, trebaće vam seme ili sadnice jagoda (može da se kupi i seme divljih jagoda). Vrstu ćete odabrati sami, jer ih ima više na tržištu. Jagode se mogu uzgajati na prozorskoj dasci u bilo koje doba godine. Ipak, najbolje uspevaju od juna do septembra.

 Pripremite saksije
U saksije najpre sipajte šljunak (neka bude visine oko 3 cm). Ravnomerno ga rasporedite.

Dodajte kompost
Preko šljunka sipajte kompost tako da bude 5 cm ispod vrha saksije. Ravnomerno ga rasporedite i malo pritisnite rukama (ali ne previše!). Kompost treba da bude malo vlažan, ali ne mokar.

 Posadite seme
Rasporedite seme po saksiji. Na kojoj udaljenosti ćete ga posaditi zavisi od vrste jagoda. Ako sadite sadnice, između svake treba da bude 30 cm razdaljine. Ili ih zasadite u pojedinačne saksije.

Pokrijte seme kompostom
Uzmite malo komposta i pospite preko semena. Neophodno je da gornja ivica komposta bude 3 cm niža od ivice saksije. Lagano pritisnite kompost.

Jagode često proizvode takozvane „brkove“. Ako ne planirate da razmnožavate biljku, onda je bolje da ih odsečete. Na ovaj način biljka neće trošiti energiju i hranljive materije ni na šta drugo osim na bobice. Seme će niknuti oko mesec dana nakon sadnje i početi da cveta za 5-10 dana. Ali same bobice, crvene i zrele, pojaviće se dva meseca nakon sadnje.

Kako se nositi sa štetočinama?
Svaka zatvorena biljka privlači štetočine u kuću zbog svog mirisa. Glavna opasnost za jagode, u ovom slučaju, su grinje koje inficiraju biljku. Uši i srebrna ribica su takođe napadaju jagode. Za odbijanje insekata koristite posebna rešenja koja se prodaju u prodavnicama. Ili napravite infuziju od belog luka. Da biste to uradili, iseckajte 4 čena, ostavite ih u toploj vodi 2 sata, a zatim poprskajte jagode.

Lepa i srećna 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas