Сезона јагода је почела, а будући да ово воће не траје дуго, многи се одлучују да га спакују у теглице у виду џема или слатког.
Иако на први поглед многи не праве разлику између џема и слатког, када испратите овај рецепт и направите слатко од омиљеног воћа - јагода, разлика ће вам бити очигледна јер ће јагоде остати целе, а смеса, односно сафт другачије и течније структуре од оног у тегл иса џемом.
Састојци за слатко од јагода:
1,5 килограм јагода
300 грама меда, најбоље багремовог
1 штапић ваниле
1 кесица желатина
1 лимун
око 50 милилитара воде
Припрема:
Јагоде, најпре, добро оперите и очистите од петељки. Ставите их у шерпу или дубоку посуду и прелијте исцеђеним лимуном и медом. Кувајте их на тихој ватри, док не пусте воду, све време скидајући пену. Опрезно и полако мешајте како би јагоде сачувале облик што више.
Затим, помешајте желатин са 50мл воде, размутите, па сачекајте да почне да "ради", а онда га сипајте у шерпу са јагодама.
Додајте ванилу и оставите још који минут да ври, потом склоните са ватре. Готову смесу сипајте у претходно загрејане тегле. На крају, јагоде у тегли можете "притиснути" којим колутом лимуна, уколико више волите слатко-кисели укус.
Тегле чувајте наопако, бар првих неколико сати.
Пријатно!
(Еспресо)
БОНУС ВИДЕО: