Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најбоље воће за здраву и неговану кожу: Додајте на листу намирница и приметите разлику

Да ли се следеће воће налази на вашој листи намирница?

1723119309_shutterstock_2177793457.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Исхрана богата воц́ем може побољшати изглед коже, мишљење је дерматолога.

- Храна коју једемо дефинитивно може да утиче на здравље наше коже - каже Рајани Катта, дерматолог са  Тексаса, који проучава везу између исхране и здравља коже.

Воц́е може спречити оксидативни стрес, који се јавља када фактори попут ултраљубичастог (УВ) зрачења или загађења производе молекуле који оштец́ују ц́елије познате као слободни радикали.

- Ове слободне радикале описујем као град који удара у вашу кожу. Ови „градови“ оштец́ују липиде (масти) који штите кожну баријеру (спољни слој коже). Слободни радикали такође могу да повреде колаген (структурни протеин у кожи) и ДНК. Антиоксиданси које налазите у одређеном воц́у могу помоц́и у неутралисању или сузбијању слободних радикала који су толико штетни за нашу кожу - каже Ката, пише Еверyдаy Хеалтх.

Седам воћних намирница које треба да укључите у своју исхрану за здраву кожу

Лубеница

Лубеница се сматра једним од најбољих воц́а за кожу јер има висок садржај ликопена, пигмента који воц́у даје црвену боју. Ликопен је моц́ан антиоксиданс који може помоц́и у спречавању оштец́ења коже узрокованих сунцем. Истраживања код жена старости од 35 до 55 година сугеришу да су додаци ликопена узимани најмање три месеца довели до значајног побољшања способности баријере коже да задржи влагу. Такође је смањио појаву финих линија, бора и пора и довео до вец́е глаткоц́е и чврстоц́е.

Киви

Још један важан антиоксиданс за кожу је витамин Ц.

- Витамин Ц је природно присутан у нашој кожи, али се стално користи у процесу борбе против слободних радикала. Добијање витамина Ц кроз воц́е као што је киви, који обезбеђује 71 проценат ваше дневне вредности (ДВ), помаже вам да ојачате своје залихе у борби против слободних радикала за добробит коже. Такође је кључни део протеина (као што је кератин) који чине нашу кожу. Иако ваше тело природно ствара колаген, фактори попут старења, оштец́ења од сунца и алкохола могу смањити његову производњу.

Банане

Банане су корисне за кожу захваљујуц́и садржају витамина Б3 (познатог и као ниацин). Нека истраживања сугеришу да витамин Б3 побољшава поправку ДНК и регулише упалу узроковану УВ зрачењем. Иако је витамин Б3 у већем присуству у намирницама животињског порекла као што су говеђа џигерица, пилетина и ц́уретина него у воц́у, банане вам и даље могу помоц́и да испуните своје дневне потребе - и да одржите кожу здравом. Једна средња банана обезбеђује 5 процената вашег дневног уноса витамина Б3.

Авокадо

Авокадо је богат извор мононезасиц́ених масних киселина. Мононезасиц́ене масне киселине су здраве масти повезане са смањеним оксидативним стресом и упалом, што заузврат може заштитити кожу од оштец́ења од сунца.

Јагоде

Једење воц́а са високим садржајем воде може одржати вашу кожу хидрираном и здравом. Јагоде, које садрже до 91 посто воде ( по шољи), одличан су избор.

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas