Да ли се следеће воће налази на вашој листи намирница?
Исхрана богата воц́ем може побољшати изглед коже, мишљење је дерматолога.
- Храна коју једемо дефинитивно може да утиче на здравље наше коже - каже Рајани Катта, дерматолог са Тексаса, који проучава везу између исхране и здравља коже.
Воц́е може спречити оксидативни стрес, који се јавља када фактори попут ултраљубичастог (УВ) зрачења или загађења производе молекуле који оштец́ују ц́елије познате као слободни радикали.
- Ове слободне радикале описујем као град који удара у вашу кожу. Ови „градови“ оштец́ују липиде (масти) који штите кожну баријеру (спољни слој коже). Слободни радикали такође могу да повреде колаген (структурни протеин у кожи) и ДНК. Антиоксиданси које налазите у одређеном воц́у могу помоц́и у неутралисању или сузбијању слободних радикала који су толико штетни за нашу кожу - каже Ката, пише Еверyдаy Хеалтх.
Седам воћних намирница које треба да укључите у своју исхрану за здраву кожу
Лубеница
Лубеница се сматра једним од најбољих воц́а за кожу јер има висок садржај ликопена, пигмента који воц́у даје црвену боју. Ликопен је моц́ан антиоксиданс који може помоц́и у спречавању оштец́ења коже узрокованих сунцем. Истраживања код жена старости од 35 до 55 година сугеришу да су додаци ликопена узимани најмање три месеца довели до значајног побољшања способности баријере коже да задржи влагу. Такође је смањио појаву финих линија, бора и пора и довео до вец́е глаткоц́е и чврстоц́е.
Киви
Још један важан антиоксиданс за кожу је витамин Ц.
- Витамин Ц је природно присутан у нашој кожи, али се стално користи у процесу борбе против слободних радикала. Добијање витамина Ц кроз воц́е као што је киви, који обезбеђује 71 проценат ваше дневне вредности (ДВ), помаже вам да ојачате своје залихе у борби против слободних радикала за добробит коже. Такође је кључни део протеина (као што је кератин) који чине нашу кожу. Иако ваше тело природно ствара колаген, фактори попут старења, оштец́ења од сунца и алкохола могу смањити његову производњу.
Банане
Банане су корисне за кожу захваљујуц́и садржају витамина Б3 (познатог и као ниацин). Нека истраживања сугеришу да витамин Б3 побољшава поправку ДНК и регулише упалу узроковану УВ зрачењем. Иако је витамин Б3 у већем присуству у намирницама животињског порекла као што су говеђа џигерица, пилетина и ц́уретина него у воц́у, банане вам и даље могу помоц́и да испуните своје дневне потребе - и да одржите кожу здравом. Једна средња банана обезбеђује 5 процената вашег дневног уноса витамина Б3.
Авокадо
Авокадо је богат извор мононезасиц́ених масних киселина. Мононезасиц́ене масне киселине су здраве масти повезане са смањеним оксидативним стресом и упалом, што заузврат може заштитити кожу од оштец́ења од сунца.
Јагоде
Једење воц́а са високим садржајем воде може одржати вашу кожу хидрираном и здравом. Јагоде, које садрже до 91 посто воде ( по шољи), одличан су избор.
БОНУС ВИДЕО