У данима поста, када тело и душа теже прочишћењу, припрема оброка добија посебан значај.

Традиционална трпеза нуди обиље проверених рецепата којима се могу спремити укусна и окрепљујућа посна јела на води, без употребе уља. Међу јелима која освајају и укусом и једноставношћу припреме, посебно се издвајају посне кнедле од кромпира, које могу бити основа разноврсних оброка.
Састојци:
500 г кромпира
150 г оштрог брашна
50 г гриза
со по укусу
кашичица ситно сецканог свежег першуна (по жељи)
Припрема:
Кромпир оперите и скувајте у љусци у благо посољеној води док не омекша. Оцедите кромпир и оставите да се мало прохлади. Ољуштите кромпир и изгњечите га у глатки пире. Додајте брашно, гриз и со, па умесите глатко тесто. Уколико је потребно, додајте још мало брашна како се тесто не би лепило.
На побрашњеној дасци или столу обликујте дугуљаст ваљак од теста, а затим га исеците на мање комаде и обликујте кнедле. У великом лонцу загрејте воду до врења и благо посолите. Убаците кнедле и кувајте их док не испливају на површину, што траје око 3-4 минута. Када су кнедле готове, извадите их решеткастом кашиком и одмах служите.
Предлози за послуживање
Посне кнедле од кромпира савршено се комбинују са разним посним јелима на води. Можете их послужити уз богату парадајз-чорбу, у ароматичном сосу од печених паприка или уз динстани кисели купус на води. Такође, могу бити укусан прилог уз вариво од сочива или грашка. Уколико желите додатну свежину, можете их посути ситно сецканим першуном и сервирати уз салату од свежег купуса или рендане шаргарепе.
(Религија)