Знате за онај израз - Кад вам живот да лимун, направите лимунаду. У овом случају, када добијете лимунову траву - направите савршен оброк
Лимунова трава невероватно изгледом подсећа на млади лук, те немојте да вас то превари. Укус је потпуно другачији, освежавајући, цитрусни и ботанички. Овај укус оплемењује све што дотакне, а највише се користи у прилозима, салатама, чорбама и супама.
Прочитајте још: Додавање ОВОГ састојка у кајгану чини је савршено МЕКАНОМ И ВАЗДУШАСТОМ: Овако добар РЕЦЕПТ још нисте пробали
Шта је лимунова трава?
Лимунова трава (Цимбопогон цитратус) је мирисна, цитрусна биљка која потиче из поморске југоисточне Азије, која укључује Индонезију, Филипине, Малезију и Сингапур, али се узгаја у тропским и суптропским регионима широм света.
Лимунска трава има карактеристичан укус који се описује као комбинација цитрусног лимуна и освежавајуће нане, са додиром ђумбира - али није љута. Скоро сваки део лимунске траве може се користити у кувању. Међутим, због своје влакнасте и жилаве текстуре, јестива је само доња трећина стабљике. Горње стабљике, које имају зеленији, више папирнати изглед, могу се користити за додавање укуса чорби и карију, али нису јестиве.
Како кувати са лимуновом травом?
Лимунова трава је кључни састојак јела југоисточне Азије, односно тајландске и вијетнамске кухиње. Ову биљку можете користити у комаду као додатак супама и чорбама да поприме мирис, а након тога је извадити. Кувањем ове биљке, поготово дуже времена, ослободиће све њене ароме и дати освежавајући укус вашем јелу. Други начин је да самљете ову биљку, све док не добијете фину пасту коју можете користити за сосеве, потаже или кари. Спољашњи листови се такође могу осушити и скувати у чај, или исецкати свеже и користити у коктелу. Замена за лимунску траву био би матичњак иули вербена од лимуна.
Користите одмах или чувајте у фрижидеру или замрзивачу. Лимунову траву можете чувати у замрзивачу у целом комаду до три месеца, док лимунову траву коју сте изблендирали у пасту можете чувати до две недеље у замрзивачу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ