Важно је како перете, гулите и сецкате поврће.
Да ли ћете поврће, огулити или исецкати на овај или онај начин, није ни толико битно.
У процесу припреме поврћа у кухињи све је важно, од прања до сечења, наводи нутрициониста Гарима Гојал. Иако обично ове радње радите аутоматски и на исти начин, можда је време да проверите да ли их обављате на прави начин.
Прање
Прање пре сецкања или гуљења је веома важно, не само због тога што се тако уклањају прљавштина и штетне бактерије које се налазе у кори, већ и да би се сачували сви витамини који се разлажу у води. Ако поврће перете тек након сецкања или гуљења, изгубићете већину ових витамина.
Кору љуштите што тање јер ће се тако сачувати више хранљивих састојака.
Прочитајте још: Чули сте за СОС од ВИШАЊА, а сада можете и да га НАПРАВИТЕ (ФОТО)
Туп нож
- Бројне студије показују да се поврће оштећује ако га сечете тупим ножем. На тај начин се губе електролити и калцијум, а храна такође добија лош мирис - објашњава Гојал.
Гуљење
Пробајте да кору гулите што тање, јер на тај начин ће се сачувати највише хранљивих састојака. Занимљив је да поједине студије показују да постоје разлике између, на пример, шаргарепе коју огулите ручно код куће и шаргарепе која је ољуштена у фабричким условима.
- Штетне бактерије попут ешерихије коли су мање присутне у поврћу које је ручно огуљено - наводи Гарима Гојал.
Прочитајте још: ГОРАК КРАСТАВАЦ: Уз овај трик то се више неће десити
Сецкање
- Иако то изгледа лепше, сецкање на ситне комадиће није добро, и на тај начин се губи велика количина хранљивих састојака. Ситно сецкано поврће брже се квари, губи влагу и природни изглед. За конзумирање и коришћење је препоручљиво сећи поврће на веће комаде - закључила је Гојал.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ