Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
припремање поврћа

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Како сецкате ПОВРЋЕ? Овако је једино ПРАВИЛНО

Важно је како перете, гулите и сецкате поврће.

1599482680_vegetables-790022_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Да ли ћете поврће, огулити или исецкати на овај или онај начин, није ни толико битно.

У процесу припреме поврћа у кухињи све је важно, од прања до сечења, наводи нутрициониста Гарима Гојал. Иако обично ове радње радите аутоматски и на исти начин, можда је време да проверите да ли их обављате на прави начин.

Прање

Прање пре сецкања или гуљења је веома важно, не само због тога што се тако уклањају прљавштина и штетне бактерије које се налазе у кори, већ и да би се сачували сви витамини који се разлажу у води. Ако поврће перете тек након сецкања или гуљења, изгубићете већину ових витамина.

Кору љуштите што тање јер ће се тако сачувати више хранљивих састојака.

Прочитајте још: Чули сте за СОС од ВИШАЊА, а сада можете и да га НАПРАВИТЕ (ФОТО)

Туп нож

- Бројне студије показују да се поврће оштећује ако га сечете тупим ножем. На тај начин се губе електролити и калцијум, а храна такође добија лош мирис - објашњава Гојал.

Фото: Пиxабаy

Гуљење

Пробајте да кору гулите што тање, јер на тај начин ће се сачувати највише хранљивих састојака. Занимљив је да поједине студије показују да постоје разлике између, на пример, шаргарепе коју огулите ручно код куће и шаргарепе која је ољуштена у фабричким условима.

- Штетне бактерије попут ешерихије коли су мање присутне у поврћу које је ручно огуљено - наводи Гарима Гојал.

Прочитајте још: ГОРАК КРАСТАВАЦ: Уз овај трик то се више неће десити

Сецкање

- Иако то изгледа лепше, сецкање на ситне комадиће није добро, и на тај начин се губи велика количина хранљивих састојака. Ситно сецкано поврће брже се квари, губи влагу и природни изглед. За конзумирање и коришћење је препоручљиво сећи поврће на веће комаде - закључила је Гојал.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas