Често губимо многе важне компоненте из наше исхране, због погрешног начина припреме хране, а то се дешава углавном са воц́ем и поврц́ем
Нико не може оспорити да конзумирање више воц́а и поврц́а може бити од користи за наше здравље. Међутим, често се расправља о томе да ли је воц́е и поврц́е боље јести са или без коре. Многи љуште воц́е и поврц́е, било из жеље, из навике или због пестицида. Шта стручњаци кажу о питању „са кором или без“?
Коре су препуне хранљивих материја
Количине хранљивих материја садржаних у кори воц́а и поврц́а варирају у зависности од врсте. Генерално, када их не огулите, уносите вец́е количине витамина, минерала и других корисних биљних једињења.
На пример јабука са кором садржи до 332% више витамина К, 142% више витамина А, 115% више витамина Ц, 20% више калцијума и до 19% више калијума од ољуштене јабуке. Слично, кувани кромпир са кором може да садржи до 175% више витамина Ц, 115% више калијума, 111% више фолата и 110% више магнезијума и фосфора од ољуштеног.
Кора вас дуже држе ситим
Коре од воц́а и поврц́а могу смањити глад и помоц́и вам да се дуже осец́ате сито. То је углавном због њиховог високог садржаја влакана. Поред тога, неколико студија је приметило да исхрана богата влакнима има тенденцију да смањи глад, а самим тим и број калорија које се уносе дневно, што потенцијално доводи до губитка тежине. Влакна такође служе као храна за пријатељске бактерије које живе у цревима. Када се ове бактерије хране влакнима, производе кратколанчане масне киселине, које додатно појачавају осец́ај ситости.
Кора може садржати пестициде
Пестициди се обично користе за смањење оштец́ења усева и повец́ање приноса. Супротно популарном веровању, пестициди се могу нац́и у органском и конвенционалном воц́у и поврц́у. Иако неки пестициди улазе у пулпу воц́а и поврц́а, многи остају у кори. Прање је добар начин за уклањање остатака пестицида. Међутим, уклањање коре је дефинитивно ефикасније. На пример, сродна истраживања показују да је око 41% остатака пестицида пронађених у воц́у уклоњено прањем водом, док је дупло више уклоњено љуштењем.
Боље ољуштено:
- авокадо
- агруми (грејпфрут, лимун, лимета, наранџа, итд.)
- бели лук
- диња
- лук
- тропско воц́е (личи, ананас, папаја, итд.)
Јестиве коре:
- кајсија
- шпаргла
- шаргарепа
- краставац
- Плави патлиџан
- грожђе
- бресква
- крушка
- шљива
- кромпир
- бундева
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ