Први мај је резервисан за рошитљ, а ево како да ове године буде најбољи
Један од битних корака је, пре свега, да купите квалитетно месо, а затим и да га на прави начин испечете на роштиљу, јер једино тако ће бити неодољиво укусно. Искусни кувари знају да кажу да је спремање хране на роштиљу ументост, као и да се та вештина стиче искуством. Али, откирвају неколико важних савета, посебно за почетника. Уколико их будете поштовали, на трпези ћете имати никад укусније месо.
Пет грешака због које месо са роштиља не буде укусно
Месо није било довољно у маринади
Роштиљ ће бити укуснији ако га маринирате у уљу и зачинима неколико сати пре печења. Најбоље би било да то урадите вече пре припреме.
Немојте заборавити да у маринаду додате лимунов сок или сирће, јер ћете тако спречити развој хетероцикличких амина на високим температурама пржења које се сматрају канцерогенима.
Избегавате додатне масноће
Немасно месо попут пилетине и ћуретине залепиће се за решетке роштиља ако их не премажете неком масноћом. Папир за печење намочите с уљем или маслацем, те пређите преко загрејаних решетки пре него што на њих ставите комаде меса.
Стављате на роштиљ хладно месо
Као што не бисте хладан одрезак ставили у тигањ, тако би требало пустити да маринирано месо буде на собној температури пре него што га ставите на решетку роштиља. На овај начин месо ће се лепше испећи и имати бољу боју.
Стално окрећете месо
Једном кад комад меса ставите на роштиљ, што мање га окрећите и померајте. Наиме, месу с роштиља онај фантастичан укус даје карамелизација површине, до које се долази када се комад меса пече на одговарајућој температури и у одговарајућем временском периоду.
Када сматрате да треба да окренете месо, хватаљкама покушајте нежно да одвојите месо од решетке. Ако се месо "лепи" за решетку, а науљили сте је, то је знак да треба оставити још неколико минута да се пече како би добило финукарамелизовану површину.
Не пуштате месо да се "одмори"
Како би се изједначили сокови у месу, те комад постао сочан, потребно је да сваки мало 'одмори'. Када се месо испече, замотајте га у алуминијску фолију и пустите да одстоји - она ће задржати топлоту, а комади меса ће бити сјајног укуса.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ