Кувана јаја су многима омиљени доручак
Шта је савршено кувано јаје? Беланца су чврста и нису гумена, а жуманца кувана, али и даље кремаста. Како је кување јаја у принципу једноставан процес, само се ставе у шерпу и прелију водом, људи често помисле како не постоји шанса да не успеју. Али, то је грешка, јер колико год деловало лако, ипак постоје ствари на које треба да обратите пажњу. У наставку текста прочитајте како да лако скувате јаја помоћу једноставних трикова.
Када сипате воду (нека буде хладна) у шерпу водите рачуна да она буде 3 цм изнад јаја. Никако немојте да сипате врелу воду, јер постоји већа могућност да попуцају услед температурних промена. Додајте 1/2 кашичице соде бикарбоне, јер ће онда помоћи да касније лакше скинете љуску, па оставите да прокључа. Након тога одмах склоните воду са шпорета и поклопите. Она ће наставити да се кувају у врелој води, а у зависности од тога каква јаја желите толико их оставите у шерпи.
- Ако их оставите 4 минуте добићете меко кувана јаја и тада ће жуманце бити као када припремате поширано.
- Ако их оставите 6 минута, жуманце ће бити мало тврђе на ивици, али у средини ће и даље бити течно.
- Ако их оставите 8 минута, жуманце ће остати мекано и кремасто, а укус ће бити савршен.
- Ако их оставите 10-12 минута јаја ће бити тврдо кувана.
Помоћу једног савета можете лако да очистите љуску, а то је да кувана јаја пребаците кратко у посуду са леденом водом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ