Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико дуго треба да се кувају јаја у зависности од тога да ли желите ровита, мека или тврда

Кувана јаја су многима омиљени доручак

1675956417_shutterstock_1179449986.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Шта је савршено кувано јаје? Беланца су чврста и нису гумена, а жуманца кувана, али и даље кремаста. Како је кување јаја у принципу једноставан процес, само се ставе у шерпу и прелију водом, људи често помисле како не постоји шанса да не успеју. Али, то је грешка, јер колико год деловало лако, ипак постоје ствари на које треба да обратите пажњу. У наставку текста прочитајте како да лако скувате јаја помоћу једноставних трикова. 

Када сипате воду (нека буде хладна) у шерпу водите рачуна да она буде 3 цм изнад јаја. Никако немојте да сипате врелу воду, јер постоји већа могућност да попуцају услед температурних промена. Додајте 1/2 кашичице соде бикарбоне, јер ће онда помоћи да касније лакше скинете љуску, па оставите да прокључа. Након тога одмах склоните воду са шпорета и поклопите. Она ће наставити да се кувају у врелој води, а у зависности од тога каква јаја желите толико их оставите у шерпи.

  • Ако их оставите 4 минуте добићете меко кувана јаја и тада ће жуманце бити као када припремате поширано. 
  • Ако их оставите 6 минута, жуманце ће бити мало тврђе на ивици, али у средини ће и даље бити течно. 
  • Ако их оставите 8 минута, жуманце ће остати мекано и кремасто, а укус ће бити савршен. 
  • Ако их оставите 10-12 минута јаја ће бити тврдо кувана. 

Помоћу једног савета можете лако да очистите љуску, а то је да кувана јаја пребаците кратко у посуду са леденом водом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas