Nikada ne znate unapred da li će ga biti moguće pažljivo osloboditi iz ljuske ili ne
Kada kuvate jaja da bi se lepo poslužila, važno je da ih očistite što je moguće pažljivije. Ali čak i ako ih kuvate na istoj temperaturi, u isto vreme, neke će se na kraju savršeno oguliti, dok će druge biti teško.
Pročitajte još: Trebalo bi da naučite da ĆUTITE O OVIH 5 STVARI - odmah će vam krenuti u životu
Zašto se to dešava? Ispostavlja se da ako jaje nije dobro oljušteno, onda ste veoma srećni. Najsvežija, dijetalna jaja imaju veoma malu vazdušnu vreću ispod ljuske, zbog čega se ne gule dobro. Konzumna jaja imaju vremena da uvuku vazduh kroz pore ljuske, što uveliko olakšava proces njihovog čišćenja nakon kuvanja.
Podsetimo se da se najsvežija jaja koja su položena pre ne više od nedelju dana nazivaju dijetalnim. Kao što možete zamisliti, ne treba ih kuvati. Tada jaja idu u kategoriju kantina i mogu se čuvati 25 dana. To jest, što je jaje bolje očišćeno, to je starije.
Postoji još jedan razlog. Jaja se ne ljušte dobro ako su pogrešno kuvana. Stavili su ga u hladnu vodu - protein se širio i zalepio za ljusku. Ali ne možete ih odmah staviti u toplu vodu, mogu puknuti. Ispravna opcija je da unapred izvadite jaja iz frižidera da budu na sobnoj temperaturi. A zatim kuvajte u kipućoj vodi. Kuvana jaja prelijte hladnom vodom i ostavite 15 minuta.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU