Основна верзија прављења славског колача
Када једном усавршите прављење славског колача, више за вас неће бити препреке. Испробајте ову варијанту која је најједноставнија и најукуснија:
Прочитајте још: Фантастичан оброк: Направите пљескавице без меса (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Потребно је:
20 грама квасца
2 кашике воде
500 грама белог брашна тип 500
2 кашичице соли
1 супена кашика шећера
2 кашике уља
250 мл воде
Припрема:
У посебну чинијицу размутите 2 кашике воде и квасац. Оставите то са стране. У велику ванглу просејте 500 грама брашна. 4 кашике брашна одвојите са стране. У брашно додајте 2 кашичице соли, 1 супену кашику шећера, 2 кашике уља, растопљен квасац, око 250 мл воде па тесто умесите глатко. Додајте једну по једну од оних четири кашика брашна, па премесите тесто. Оставите га да нарасте око 45 минута.
Тесто потом премесите, па поделите на 3 дела: један од 100 грама, један од 210 грама и трећи од 530 грама.
Тесто премесити у лоптице. Онај део од 210 грама, поделити на 3 дела. Сваки део премесити у лоптице. Део од 530 грама исто премесити и формирати лопту. Оставити све лоптице да се одморе око 10 минута.
Калуп за печење подмажите, па у њега ставите ону "лоптицу" теста од 530 грама. Прекријте фолијом и оставите да нарасте.
Прочитајте још: Топла чорба је идеална за хладно време: Направите сјајну КРЕМ ЧОРБУ за 150 динара
Од осталих лоптица правите плетенице којима ћете украсити славски колач. Кад плетеницама украсите славски колач, оставите га поклопљеног да нарасте још мало, премажите га уљем па га онда пеците 20 минута на 200 степени Целзијуса.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ