Креће сезона слава, па је добро да на време прикупите рецепте за овогодишњу трпезу
Састојци:
За тесто:
- 825 г брашна Т45 или хлебног брашна
- 245 г пуномасног млека
- 15 г свежег квасца или 5 г сувог квасца
- 80 г шец́ера
- 75 г путера, собне температуре
- 55 г уља
- 225 г јаја
- 15 мл рума
- рендана кора једне поморанџе и једног лимуна
- 1 кашичица екстракта ваниле
- 12 г соли
За бело тесто, за украшавање:
- 235 г вишенаменског брашна
- 110-120 мл воде
- 3 г соли
За премазивање:
- 1 јаје + 1 кашика пуномасног млека
Рецепт за славски колач са румом и кором поморанџе:
За славски колач први дан направите тесто. У посуду сипајте брашно заједно са јајима, млеком и половином шец́ера. Мешајте миксером на малој брзини 2 минута. Додајте другу половину шец́ера и мешајте још 2 минута. Додајте квасац и поново мешајте 2 минута. Додајте корицу цитруса, рум и екстракт ваниле и добро измешајте.
Зауставите миксер и почните да додајете путер мало по мало. Пустите да се путер потпуно умеша у тесто пре него што додате још. Током целог процеса мутите на средњој брзини. Додајте со и мешајте. Сипајте уље у две серије и сачекајте да додате следец́у серију док се прва серија потпуно не интегрише. Приметиц́ете да конзистенција теста постаје мека и глатка. Оставите да одстоји у посуди, покривеној филмом или пластичном фолијом, 25 минута. Извадите тесто, премесите га и ставите у чинију, претходно подмазану маслиновим уљем. Један комадић теста одвојите у стаклену чашу. Оставите све на собној температури 1 сат. Држите у фрижидеру 12-24 сата.
Следећег дана припремите бело тесто за декорацију. У посуди помешајте већину брашна са водом и сољу. Када добијете хомогено тесто, додајте остатак брашна. Пребаците на чисту радну површину и месите. Требало би да месите док не добијете глатко и веома мекано тесто. Покријте прозирном фолијом и оставите тесто да одстоји 2 сата.
Загрејте рерну на 170ºЦ. Премажите јајетом размуц́еним са млеком. Пажљиво ставите украсе на колаче. Пеците, стављајуц́и калупе за печење на другу решетку одозо. Колач од пречника 15 цм се пече 35 минута, а колач пречника 18 цм, 45 минута. Након привих 20-22 минута, прекријте их алуминијумском фолијом да не би превише поруменели. Извадите, оставите да одстоје 5 минута у плеху, скините потом калупе и оставите да се потпуно охладе на решетки.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО