Током сезоне слава најбитније је да припремите проверене рецепте за свако јело
Почиње сезоне слава, а најбитнија ствар на трпези је свакако славски колач. Многе домаћице већ имају свој рецепт за овај специјалитет, али уколико нисте задовољни својим колачем или немате проверену рецептуру, испробајте овај начин припреме.
Потребно је:
800-900 гр брашна
2 јаја
50 мл уља
мало освештане водице (по могућству)
1 кашика шећера
1/2 кг соли
500 мл млаког млека
300 гр квасца
Прочитајте још: Народна веровања кажу да ОВЕ СТВАРИ СВЕТА ПЕТКА НЕ ПРАШТА: Никако не радите ово сутра
Припрема:
У ванглицу растопити кавасац са шећером, па додати јаје и мало жицом размутити. Додати остатак млека и мало освештане водице, пола брашна и со. Замесите варјачом, па онда рукама. Умесити средње тврдо тесто.
Умешено тесто ставити у ванглицу покрити и оставити на топлом око 30 минута. Затим, тесто изврнути на сто, мало измесити и одвојити 4 једнаке лоптице и једну мало мању. Једнаке ставити у плех који сте обложили пех папиром. На супрот једна другој, унакрсно. Најмању лоптицу ставити у средину.
Одвојити две лопте, добро их изваљати, па од њих исплести кику. Ставити око средње лоптице у плеху. Како ћете даље украшавати је ствар ваше маште. Могу се правити гроздићи, цветићи, листићи итд.. Украшени колач премазати јајетом па пећи на 180 степени 45 мин...Срећна Слава!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ