Бројне куће у Србији сутра славе Митровдан, а са припремом славске трпезе се обично креће раније
За славски колач потребно је:
1,5 кг брашна, 750 мл млека, 3 јаја н1 квасац, 1 дл уља, 1 кашичица шећера, 2 кашичице соли.
Припрема славског колача
Угрејте млеко да буде млако, додајте кашичицу шећера и растопите квасац. Пустите квасац да надође, па додајте со, четвртину брашна и умутите варјачом да нема грудвица. Покрите крпом ванглу и оставите да стоји око 20 минута да тесто крене. Додајте два јајета и једно беланце, уље, и уз стално мешање постепено додавајте брашно. Кад тесто постане претврдо за варјачу наставите да га месите руком. Умесите глатко тесто и прекријте га крпом, оставите да стоји док се не удвостручи, затим га лагано премесите и ставите у округлу тепсију или шерпу.
За украсе за славски колач можете користити мањи комад већ припремљеног теста или умешено тесто без квасца. Украси најчешће буду плетеница, клас, оградица, лишће, грожђе, цветићи, птица, зависи од вашег умећа. Украсе залепите на колач са мало воде. Утисните печат на средину и са четири стране хлеба. Украшен славски колач премажите умућеним жуманцетом и пеците око 50 минута, прво на јачој, а потом на слабијој ватри. Оставите печен колач прекривен салветом да се охлади у рерни, па га онда извадите и послужите.
(Блиц Жена)
БОНУС ВИДЕО