Слава је славски колач, жито и свећа!
Потребно је:
- 500 мл воде (од тога пожељна је и освештена вода за колач)
- 800-850 гр брашна
- 1 кашичица соли и шећера
- 20 гр свежег квасца
Припрема:
У мало младе воде растопити квасац и шећер и додати једну кашику брашна. Оставити 5 мин. Сипати у ванглу, додати освећену водицу и остатак воде, брашно со и све добро изједначити.
Фото: Приватна архива
Додавати брашно да тесто буде средње тврдо и добро га израдити руком бар 10 мин. Поклопити га фолијом и крпом и оставити 40 мин на топлом да добро нарасте. Истрести на даску која је посута брашном.
Прочитајте још: Купили сте кестен - како га спремити? (ФОТО/ВИДЕО)
Фото: Приватна архива
Одвојити мало мање од пола, један мали део за 4 једнаке лоптице, па их мало обрадити рукама и поклопити фолијом и крпом.
Прочитајте још: Једноставан трик како да ИСПОХУЈЕТЕ БАТАКЕ, а да сачувају све своје сокове
Замесити 300 гр брашна са водом и замесити трврдо тесто. Обрадити добро и оклагијом добро истањити.
Фото: Приватна архива
Печатом који морате имати ако правите колач, а можете да га набавите у свакој цркви, извадити 5 печата.
Резати разне фигуре помоћу модлица или ако сте вични сами правите. Фигуре покрити. Тепсију обложите пек папиром, па прво највећу лопту оклагијом развуците величине дна шерпе или тепсије.
Прочитајте још: ПОСНО И ПИКАНТНО: Чили флекице са киселим купусом (ФОТО/ВИДЕО)
Четри мале лоптице поређајете преко њега унакрсно, а на средину ставите најмању лоптицу.
Фото: Приватна архива
Сваку лоптицу мало поквасите водом да се боље залепи и ставите да се пече. Фигурице такође залепите по жељи (грожђе, голубове, цвеће, лишће, буренце, птице жито и сл.).
Прочитајте још: Направите ДОМАЋИ ХЛЕБ на листу купуса: Без адитива (ФОТО/ВИДЕО)
Оставите да колач још мало порасте, па га пеците око сат времена ако треб, а и дуже да буде лаган на 180 степени Ц.
Печен колач покрите да мало одмекне и лакше се извади из тепсије или шерпе. Срећна Слава домаћине!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ