Рецепт за банана хлеб који је залудео интернет
Понекад нас најједноставнији рецепти највише одушеве, а један од њих је и банана хлеб, који непоновљивим укусом и својом сочношћу осваја већ деценијама.
Према једној теорији хлеб од банана је своју популарност стекао због популаризације соде бикарбоне и прашка за пециво. Друга теорија пак тврди да је овај фини колач постао популаран током Велике депресије јер домаћице нису хтеле да бацају презреле банане које су саме по себи биле скупе намирнице.
Могућа је комбинација обе теорије, али хлеб од банане доживео је популарност током пандемије корона вируса и од тада се прави често у многим домаћинствима.
За овај хлеб потребне су – банане. Јако зреле банане, што зрелије, то боље.
Састојци:
120 г омекшалог маслаца
100–150 г смеђег шећера
2 јаја
1 кашика екстракта ваниле
2 велике зреле банане или 3 мање
1 кашичица цимета
1 кашичица прашка за пециво
прстохват соли
1 кашика горког какаа
250 г брашна
100 г индијских или којих других орашчића
100 г тамне чоколаде
Припрема:
Маслац и шећер добро измешајте, док се све не сједини и постане кремасто.
Додајте јаја и ванилу па опет промешајте и затим додајте згњечене банане.
У посебној посуди помешајте суве састојке, па их додајте у мокру смесу и сједините.
Индијске орашчиће или било коју другу врсту орашчића које имате кратко препеците на сувом тигању да пусте мирис, можете их грубо насецкати или оставити целе, по жељи.
Насецкајте и чоколаду.
Орашчиће и чоколаду умешајте у смесу, преместите у калуп за хлеб обложен папиром за печење.
Ставити у рерну загрејану на 160°Ц, око сат времена, односно док чачкалица коју убодемо у средину не изађе чиста, пише Вечерњи.хр.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ