ВЕРОВАТНО не бисте загризли јабуку или ставили неколико зрна грожђа у уста а да их пре тога не оперете. Свесни сте да једете кору плода и ко зна што се на њој крије. Али шта је са бананама и авокадом, воћем које се гули пре конзумације? Стручњаци за сигурност хране кажу да и њих треба опрати.
- Производе који имају кору треба опрати под млазом чисте воде, чак и ако намеравате да баците кору. То је најбоља пракса у сигурном руковању храном која смањује пренос прљавштине или микроба који се могу налазити на кори воћа које намеравате да конзумирате - рекла је за Huff Post Тамика Сим из Међународног већа за информације о храни.
Док се прљавштина може уочити, заостали пестициди или микроби који могу узроковати болести које се преносе храном нису видљиви голом оку.
Зато Симс заговара прање свих намирница пре јела.
- Коре банане, коре авокада и други производи сa дебелом спољном површином једнако су осетљиви на бактерије као и мекше воће и поврће са нежнијом кором - напомиње стручњак за сигурност хране Тревор Крејг.
Америчка агенција за храну и лекове пронашла је листерију и салмонелу на кори авокада. Дебља кора отежава бактеријама или прљавштини улазак у месо, али кад режете воће, ножем ипак можете да контаминирате намирницу. Прање коре смањује вероватноћу да се то догоди.
БОНУС ВИДЕО: