Слагана сарма од киселог купуса се припрема лако и брзо, а једнако је укусна као и традиционална сарма
На сам спомен сарме, свима нам прво падне на памет дуготрајне припремање, посебно мотање сарме.
Њена припрема захтева да издвојите неко време. Ако бисте волеле да сарму припремате чешће, имамо решење – слагана сарма од киселог купуса се припрема лако и брзо, а једнако је укусна као и традиционална сарма.
Како се прави слагана сарма од киселог купуса?
Припрема слагане сарме од киселог купуса веома подсећа на прављење традиционалне сарме, али је краће и мање сложено. Почињете са динстањем састојака, да бисте их на крају слагали попут сложенца или мусаке у тепсији, или боље, ватросталној чинији. С обрзиом на то да су састојци исти и да се готово на исти начин обрађују, разлике у укусу између традиционалне сарме и слагане сарме нема, преноси лепотаиздравље.рс.
Слагана сарма од киселог купуса – рецепт
Састојци:
главица киселог купуса или паковање листова киселог купуса
750 гр млевеног свињског меса
50 – 120 гр пиринча (по укусу)
две главице црног лука
со, бибер, млевена паприка
брашно за запршку
Припрема слагане сарме од киселог купуса
– исперите листове киселог купуса да уклоните вишак киселости и исеците им корен
– исеците две главице црног лука на коцкице и издинстајте на кашики до две масноће
– додајте још масноће, па издинстајте месо
– оперите пиринач и спремите га са стране да се цеди
– када месо пусти сопствени сок, убаците у тигањ са месом и луком пиринач и динстајте још десетак минута
– ватросталну чинију обложите са свих страна листовима купуса. Направите неколико слојева – онолико колико ћете „спратова“ ваше слагане сарме правити. За ову количину, идеална су три слоја киселог купус.
– на дно сипајте прву трећину фила – дебљина да буде два до три прста. Фил „умотајте“ горњим слојем купуса. Затим сипајте другу трећину фила и поновите поступак. Тако три пута.
– након што сте умотали и последњи слој ваше слагане сарме, прекријте са два или три већа листа киселог купуса. Налијте воду
– крчкајте 120 минута у рерни, на 180 степени.
Када купус омекша, додајте водену запршку: две кашике брашна и кашикица млевене паприке у шољи воде.
Вратите у рерну и крчајте још двадесетак минута.
(Еспресо)
БОНУС ВИДЕО