Крофне постоје већ вековима, само су мењале облик од давнина до данас
Рецети за тесто се разликују у детаљима, свака домаћица има неки свој, а ове српске ће вас одушевити. Ово је старински рецепт за омиљену посластицу која се прави са машћу, а у њу се додаје и рендана корица лимуна која даје дивну арому. Богато их уваљајте у прах шећер, а уместо тога можете да их напуните домаћинским џемом.
Састојци:
- 250 мл млека
- 20 г квасца
- 1 жуманце
- 1 кашика масти
- 2 кашике шећера
- 1/2 касицице соли
- корица лимуна
- око 500 г брашна
Припрема:
Млеко загрејте, па додајте издробљени квасац. Лепо растворите, па оставите 5 минута да се активира. Добро умутите маст са шећером, па додајте жуманце, рендану кору лимуна, со, млеко и на крају умешајте брашно. Умесите глатко тесто и покријте крпом, па оставите да одмори неких 40 минута. Ставите тесто на побрашњену површину и развуците га на неких 7-8 мм дебљине. Калупом или чашом вадите крофне и ређајте их на плех обложен пек папиром. Покријте и оставите да одмори још 15 минута. Загрејте уље, али не превише како крофне не би изгореле. Спустите их и поклопите, па када их окренете пржите без поклопца. Готове уваљајте у прах шећер.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ