Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕКАРСКИ ТАЈНИ САСТОЈАК ЗА КРОФНЕ: Ваздушасте и мекане, а без трунке уља

Савет пекара за савршене крофне

1724321230_c1da48a60ba0bdb76b3944f1409d22b7e593ec38.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Крофне нас подсећају на детињство, када су нас баке дочекивале са топлим и слатким пецивом које је мирисало већ са улазних врата. Данас домаћице углавном избегавају да их праве, јер мисле да је припрема компликована, али ако се испрате кораци лако можете и ви да их спремите.

Најтежи део посла је да се умеси тесто, али постоје трикови које су открили пекари и посластичари који могу да вам помогну.

У тесто за крофне обавезно се додаје квасац, јер је неопходно како би лепо нарасло. Оно не треба да се лепи, па је довољно да га месите само док не добијете жељену текстуру. Професионални пекари кажу да је тајна у томе да их припремите увече, и потом за прво нарастање тесто држите у фрижидеру. Тако ће спорије, али дуже нарастати, што ће омогућити да се укус много боље развије. Водите рачуна да га не премесите, крофне неће бити мекане и ваздушасте.

Такође, сви састојци који су вам потребни за тесто морају да буду собне температуре, па их извадите из фрижидера сат времена пре употребе. Уместо путера у тесто додајте маслац, а савет пекара и посластичара је да га не истопите, већ га додате на собној температури, у коцкицама. Маслац тесту даје сјај и укус, и требало би га додати на самом крају мешења. Тако ће брашно имати времена да упије млеко и развије укус.

Немојте да стављате превише крофни у шерпу са уље, јер се тако неће равномерно испећи. Количина уља мора бити издашна, крофне морају да пливају, а не да дотакну дно чим их убаците да се прже, а такође водите рачуна и о томе да не буде превруће јер ће тако лако изгорети, а унутрашњост ће остати сирова.

Постоји још један магични састојак за који многи не знају, а то је алкохол који се додаје у тесто.

Ако додате само кашику неког јачег алкохола (нпр. вотке или коњака) резултат ће бити савршен. Тесто неће упити уље, а биће ваздушасто и мекано, пише Ствар укуса.

(Крстарица)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas