Ово вегетеријанско јело се може спремати и за доручак и као прилог разним јелима, мада за вегетеријанце ово може бити и главно јело!
Француска пита је савршено сезоноско јело и може да се спрема са свим састојцима који прате одређено доба године, ми смо одлучили да ово буде спанаћ, што и јесте главни састојак француске пите.
Прочитајте још: Слана торта са спанаћем и моцарелом! Укусан и једноставан рецепт за целу породицу!
Састојци:
За тесто:
- 300г брашна
- 125г хладног маслаца
- 1 јаје
- 3 кашике хладне воде
- 1 кашчица соли
За фил:
- 300г спанаћа
- 3 јајета
- 250г крављег сира
- 70г кајмака
Припрема:
У посуду сипајте брашно и со, додајте на коцкице исечен маслац и рукама га утрљајте у брашно да добијете мрвичасто тесто. Додајте јаје и три кашике хладне воде, те руком умесите чврсто тесто. Ако је потребно додајте још воде. Формирајте тесто у облику диска величине тањира, умотајте тесто у пластичну фолију и оставите га у фрижидеру. Спанаћ оперите, избланширајте га и потом ситно исецкајте. Сир изгњечите виљушком, додајте кајмак, јаја и спанаћ и све добро промешајте. Извадите тесто из фрижидера, мало га рукама израдите, те га ставите у округли подмазан плех. Тесто избоцкајте виљушком на неколико места и ставите га да се пече око десет минута на 200 степени. извадите га из рерне и преко њега расподелите фил и вратите у рерну да се пече још 20 минута на 190 степени.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ