Ovo vegeterijansko jelo se može spremati i za doručak i kao prilog raznim jelima, mada za vegeterijance ovo može biti i glavno jelo!
Francuska pita je savršeno sezonosko jelo i može da se sprema sa svim sastojcima koji prate određeno doba godine, mi smo odlučili da ovo bude spanać, što i jeste glavni sastojak francuske pite.
Pročitajte još: Slana torta sa spanaćem i mocarelom! Ukusan i jednostavan recept za celu porodicu!
Sastojci:
Za testo:
- 300g brašna
- 125g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 3 kašike hladne vode
- 1 kaščica soli
Za fil:
- 300g spanaća
- 3 jajeta
- 250g kravljeg sira
- 70g kajmaka
Priprema:
U posudu sipajte brašno i so, dodajte na kockice isečen maslac i rukama ga utrljajte u brašno da dobijete mrvičasto testo. Dodajte jaje i tri kašike hladne vode, te rukom umesite čvrsto testo. Ako je potrebno dodajte još vode. Formirajte testo u obliku diska veličine tanjira, umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite ga u frižideru. Spanać operite, izblanširajte ga i potom sitno iseckajte. Sir izgnječite viljuškom, dodajte kajmak, jaja i spanać i sve dobro promešajte. Izvadite testo iz frižidera, malo ga rukama izradite, te ga stavite u okrugli podmazan pleh. Testo izbockajte viljuškom na nekoliko mesta i stavite ga da se peče oko deset minuta na 200 stepeni. izvadite ga iz rerne i preko njega raspodelite fil i vratite u rernu da se peče još 20 minuta na 190 stepeni.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU