Француска је земља којој можемо да захвалимо што је и остатак света присвојио артичоке јер их је прославила још у 16. веку.
Артичока вода наводно помаже у смањењу надутости, а као један од најбољих светских узгајивача поврћа,
Француски имигранти донели су их у Америку 1800-их па се тамо већ неколико стотина година једу преливене маслацем, но чини се да артичоке нису само укусан залогај, већ и користан додатак нашој свакокодневици и то у облику - воде! Наиме, последњих месеци све више Францускиња се куне да артичока вода може бити корисна за смиривање надутости и пробавних сметњи.
Шта је артичока вода?
Артичока вода је напитак који се обично прави од целих артичока, укључујући лист, стабљику, срце и цвет. Конзумира се и хладна и топла, баш као и чај од артичоке, а рекламира се као укусан и вишеструко користан напитак који помаже у чишћењу организма од токсина и побољшању пробаве, док је истовремено извор многих храњивих материја попут витамина А, Ц и Б1 те гвожђа, магнезијума, цинка и калцијума. Иако се артичока вода данас сматра трендом који су покренуле Францускиње, чај од артичоке који је заправо топла вода од артичоке одавно је веома популаран у Вијетнаму. Тамо се назива тра атисо и прави се од листова, стабљика, корена и цветова артичоке, а конзумира се против главобоље, дијабетеса и бројних других стања, пише Мисс 24 сата.хр.
Предности конзумирања артичока воде
Вода од артичоке одлична је за јачање имунитета јер врви од витамина Ц и антиоксиданса, а може да помогне и у ублажавању стреса и тескобе, с обзиром на висок удео магнезијума, цинка и калијума. Додатне потенцијалне користи су смањење нивоа холестерола, заштита јетре од токсина и побољшање пробаве, а уз све то је и веома ефикасан диуретик, те савезник у борби против старења коже.
Ипак, иако артичока вода звучи као чудотворан напитак, њене потенцијалне добробити требало би узети с великом дозом резерве јер још увек нема довољно доказа о њениим предностима.
Многи потврђују да су артичоке врло драгоцена и здрава намирница, но велико је питање можемо ли све користи добити само из воде, будући да нису све храњиве материје топиве у њој.
Како направити артичока воду?
Рецепт за артичока воду је толико једноставан да једноставнији не може бити - све што вам је потребно јесте да скувате артичоке и искористите воду у којој сте их скували.
Наравно, препорука је да се артичоке једу због већ поменутих драгоцених влакана, а вода од кувања се пије као чај, хладна или топла. Можете је конзумирати уз оброке, пити ујутро, додати у супе, смутије…
Препоручена доза артичока воде не постоји, па је можемо пити кад год нам то одговара, а ако артичоке као такве волимо, увек је боље одлучити се за њих него за воду од њих, будући да дијетална влакна делују као пребиотик за микробиом наших црева.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ