Неке намирнице никад не морате прати, док друге морају проћи кроз воду, без обзира што имају кору која се гули.
Вероватно ће вас изненадити податак да се поједине намирнице без обзира на то што имају кору која се не једе, пре конзумирања ипак морају опрати, док се неке друге намирнице, иако делују прљаво, не требају прати готово никад.
У ту другу групу спадају јаја, тестенина и печурке.
Прочитајте још: Невероватан трик који ће вас одушевити: Омекшајте ТВРДЕ БРЕСКВЕ уз помоћ ОВОГ ВОЋА
Јаја
Љуска јајета често садржи посебан премаз како би се јаје заштитило од бактерија. Вода уништава ту заштиту, тако да јаја није добро прати пре одлагања у фрижидер, или пре употребе.
Тестенина
Врхунски кувари кажу да би прање тестенине требало бити противзаконито, јер се на тај начин уклања скроб који је касније потребан да би се сос добро спојио с тестенином.
Кувана тестенина може се ставити под воду једино ако је предвиђена за салате или за припрему азијских јела.
Печурке
Печурке попут шампињона добро апсорбују воду и зато није добра идеја прати их под водом, или још горе, потапати их пре припреме. На тај начин изгубиће еластичност и постати подложније кварењу.
Ако су баш јако замазане земљом, на кратко их провуците кроз воду и брзо обришите папирним убрусом. Иначе, земља с печурака уклања се меком четкицом.
С друге стране, списак намирница које је обавезно прати пре употребе је знатно дужи.
Воће и поврће с јестивом кором
Иако такво воће и поврће понекад делује чисто и сјајно, то не значи да га не треба добро опрати под хладном водом. Не користите сапун за то, и добро их пребришите папирним убрусом након прања.
Воће и поврће с кором која се гули
Без обзира на то што поједино воће и поврће гулите, током тог процеса држите га у рукама и бактерије са коре долазе на вашу кожу, и преносе се даље на огуљени део који једете. Зато је пре гуљења такође важно добро опрати и банане, мандарине, диње, наранџе, и слично воће.
Орашасти плодови
Орашасте плодове треба прати и када су очишћени од љуске јер не можете знати где су све током производње и транспорта били складиштени. Осим тога, прање помаже уклањању и фитинске киселине која их одржава свежим, и штити их од паразита, а може шкодити људском телу.
Суво воће
Ова врста воћа сматра се једном од најпрљавијих, посебно ако није паковано, већ се продаје у ринфузи. Сушено воће би требало добро опрати под млазом воде или чак потопити под воду на неколико сати, открива "Bright Side".
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ