Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УКОЛИКО ИМАТЕ СТРАХ ОД ВОДЕ ОВО ЈЕ РЕШЕЊЕ ЗА ВАС: Ево шта помаже ако вам и сама помисао на базен изазива немир

Сигурно вам није пријатно уколико имате страх од воде али вам доносимо пар начина да овај страх отклоните

1721381757_shutterstock_2297200773.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Да ли вас помисао на купање или посету плажи плаши и изазива код вас анксиозност? Ако је тако, можда имате страх од воде или аквафобија, што је приично честа појава. Као и друге фобије, озбиљност може значајно да варира од особе до особе. Ево неколико узрока аквафобије, као и савета за њено превазилажење.

Док се неки људи само плаше дубоке воде или високих таласа, други избегавају базене и каде. Може бити уобичајено или још горе за оне који не умеју да пливају. Међутим, ова фобија се разликује од таласофобије која је страх од океана.

За неке људе, аквафобија може нестати сама, другима ц́е можда бити потребна терапија за контролу и лечење симптома. Ево шта све треба да знате о страху од воде или аквафобији, укључујуц́и њене узроке, симптоме и методе превенције.

Шта је аквафобија?

Аквафобија, такође позната као хидрофобија, је интензиван и ирационалан страх од воде. Овај страх се може манифестовати у различитим облицима, од страха од дубоких водених површина попут мора, реке или језера до страха од базена или чак страха од воде уопште, укључујуц́и пијац́у воду или додиривање.

Људи са аквафобијом могу искусити анксиозност, нападе панике, знојење, дрхтање, убрзан рад срца и снажну жељу да избегну ситуације које укључују воду. Овај страх може бити изазван трауматским искуствима везаним за воду, као што су случајеви скорог утапања, или се може развити без јасног узрока, показала је студија објављена у Америцан Јоурнал оф Гериатриц Псицхиатрy Јоурнал.

Узроци аквафобије

Ево неких уобичајених узрока аквафобије или страха од воде, које је објаснио психијатар и психотерапеут, др Јиоти Капор.

Прошли трауматски догађаји

Један од најчешц́их узрока је доживљавање трауматског догађаја у вези са водом. То може укључивати инцидент скоро утапања, присуствовање неком другом у невољи у води или приморавање уласка у воду против ваше воље. Таква искуства могу створити трајни одговор на страх. Ова искуства могу довести до аквафобије или страха од воде.

Опсервационо учење

Понекад се аквафобија може развити ако особа примети да неко њој близак испољава страх од воде или снажно реагује на њу, па може интернализовати овај страх и развити аквафобију или страх од воде. Стога је често препоручљиво за нове пливаче да их не демотивишу причајуц́и о прошлим искуствима у води јер то може изазвати аквафобију.

Генетска предиспозиција

Може постојати генетска предиспозиција или темперамент који неке појединце чини склонијим развоју специфичних фобија, укључујуц́и аквафобију. Урођена осетљивост особе на страх или анксиозност може да игра улогу у томе како реагују на потенцијално страшне ситуације као што је боравак у близини водених тела као што су језера, мора, базени или реке.

Склоност привлачењу фобија

Појединци са општом склоношц́у ка анксиозности или другим специфичним фобијама могу имати вец́у вероватноц́у да развију аквафобију. Ово може бити део ширег обрасца анксиозних поремец́аја или специфичних фобија које неко представља дуго времена.

Симптоми аквафобије

Ево неких уобичајених симптома аквафобије, као што је објављено у студији у Интернатионал Ацадемy Ресеарцх Јоурнал оф Социал Сциенце.

Ирационални страх - Примарни симптом аквафобије је ирационалан страх од воде. Овај страх може бити изазван разним ситуацијама које укључују воду, као што је пливање, боравак у близини великих водених површина или чак размишљање о активностима везаним за воду.
Напади панике - Многи људи са аквафобијом доживљавају нападе панике када се суоче са стимулусима од којих се плаше (вода). Напади панике могу укључивати симптоме као што су убрзани рад срца, знојење, дрхтање, кратак дах, бол или нелагодност у грудима, осец́ај вртоглавице и осец́ај губитка контроле.
Потпуно избегавање воде - Људи са аквафобијом често се труде да избегну ситуације у којима би могли да наиђу на воду. Ово може укључивати избегавање базена, језера, мора или било ког места где је вода присутна. Такође могу избегавати активности које укључују воду, као што је купање или вода за пиц́е.
Други уобичајени симптоми - Људи са аквафобијом могу такође искусити симптоме који су обично повезани са анксиозним поремец́ајима, као што су потешкоц́е у концентрацији, раздражљивост, поремец́аји спавања и хипербудност.

 

Како превазиц́и аквафобију?

Ево неколико савета који могу бити ефикасни у превазилажењу аквафобије, према препорукама стручњака:

Информишите се - Почните тако што ц́ете се информисати о аквафобији. Схватите да је то уобичајена фобија и да је страх природан одговор којим се може управљати. Сазнајте више о специфичним окидачима и симптомима које доживљавате када се суочите са водом и покушајте да се носите са њима.
Постепено излагање води - Постепено излагање води је камен темељац за лечење аквафобије. Ово укључује систематско и прогресивно излагање стимулансима везаним за воду у контролисаном и безбедном окружењу. Почните са ситуацијама које најмање изазивају анксиозност, на пример: гледање слика воде и постепено прелазите на изазовније ситуације, на пример: бити у близини базена.
Вежбајте технике опуштања -Технике опуштања као што су дубоко дисање, прогресивна релаксација мишиц́а или медитација свесности могу вам помоц́и да управљате анксиозношц́у и физиолошким симптомима када сте у ситуацијама које изазивају страх.
Уздржите се од негативних мисли - Изазовите и преформулишите негативне мисли и уверења о води. Често, особе са аквафобијом имају ирационалне мисли о опасностима воде или њиховој способности да се носе са њом у близини. Користите образложење засновано на доказима да бисте се супротставили овим мислима и замените их реалистичнијим и уравнотеженијим перспективама.
Поставите себи мале циљеве - Поставите себи мале, оствариве циљеве у вези са излагањем води. Прославите свој напредак и освестите да је превазилажење аквафобије постепен процес. На пример, ваш први циљ би могао бити да стојите у близини плитког базена неколико минута без страха.
Придржавајте се здравог начина живота - Брига о вашем општем благостању може подржати ваше напоре да превазиђете аквафобију. Побрините се да редовно вежбате, једите уравнотежену исхрану и довољно спавајте. Бавите се активностима у којима уживате и које вам помажу да се опустите и смањите стрес.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas