Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЛИКО ВОДЕ ТРЕБА ПИТИ КОД ПРОБЛЕМА С ПРИТИСКОМ? Ако сте хронично дехидрирани, то може да погорша хипертензију

Јесте ли знали да су дехидрација и повишен крвни притисак повезани? Уколико током лета не пијете довољно воде, ово треба да имате у виду

1719490604_382444_devojkapijevodushutterstock-50339551_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Вода није лек за хипертензију, али би могла да буде веома корисна ако живите с овим стањем, нарочито у посебно тешким летњим месецима.

Истраживања су показала да су дехидрација и висок крвни притисак повезани – пошто се крв састоји 90% од воде, укупна запремина се смањује приликом дехидрације. Када се то догоди, тело реагује дужавањем крвних судова, што за последицу има пораст крвног притиска.


Ако сте хронично дехидрирани, то може да погорша хипертензију.

То, наравно, не значи да мањак воде изазива повишен крвни притисак, али има потенцијал да допринесе овом здравственом проблему.

Натријум је есенцијални минерал који се добија из соли има две важне улоге када је реч о крвном притиску: он помаже у одржавању равнотеже воде, тако да су разни системи у телу константно у стању равнотеже, а уз то помаже у контракцији и опуштању мишића, као и крвних судова. Уколико је ниво натријума превише висок или сувише низак, ове функције могу бити озбиљне нарушене, пише Верy Wелл Хеалтх.

Још увек нема довољно студија о томе како дехидрација утиче на хипертензију, али студија стручњака аустралијског Универзитета "Монаш", спроведена над животињама и објављена 2016. у листу Сциентифиц Репортс , показала је да не само што она погоршава висок притисак него повећава ризик од оштећења бубрега.


Колико воде треба пити дневно?

Не постоји коначан одговор на питање колико је воде идеално попити током дана да бисмо сачували здравље, али амерички Национални институт за науку препоручује следеће количине течност, рачунајући све што се укупно унесе у организам дневно (дакле не само конкретно воду испијањем):

  • За одрасле жене; 2,7 литара
  • За одрасле мушкарце: 3,7 литара

Да бисте проценили своје индивидуалне потребе и ако сте забринути уносите ли довољно течности, обавезно о томе попричајте са својим изабраним лекаром, који је упућен у ваше здравствено стање и медицинску историју.

(Еспресо)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas