Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли пити воду пре, током или након јела? Питање које постављају многи

Вода чини више од половине људског тела и учествује у готово свим виталним процесима у телу. Да ли треба да пијете воду пре, током или после јела? Стручњаци верују да одређени приступ помаже варењу.

1724760869_shutterstock_2476506833.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вода се заиста сматра извором живота јер тело не може да функционише без ње. Учествује у регулацији телесне температуре, преносу хранљивих материја и кисеоника у ћелије, елиминацији токсина и одржавању хидратације коже и унутрашњих органа. Довољна хидратација побољшава варење, подржава здрав метаболизам и омогућава оптималну функцију мозга. Када пијете довољно воде, ваша енергија се повећава, концентрација се побољшава, а тело је боље заштићено од стреса.

С друге стране, дехидрација може изазвати умор, главобољу, суву кожу и проблеме са варењем. Дуготрајна дехидратација може озбиљно да угрози здравље, јер без довољно воде тело не може правилно да елиминише токсине, што може изазвати накупљање штетних материја.

Процес варења почиње већ у устима, где вода помаже у производњи пљувачке, која се састоји од великог процента воде и неопходна је за омекшавање хране и олакшавање њеног проласка кроз једњак до желуца. Без довољно пљувачке, храна се не може правилно разградити, што може отежати цео процес варења.

Након што храна уђе у стомак, вода игра важну улогу у производњи желудачне киселине и дигестивних ензима који су неопходни за разградњу хранљивих материја. Вода помаже у разградњи хране и омогућава апсорпцију хранљивих материја у танком цреву . Поред тога, подржава функцију бубрега, помажући да се елиминишу отпадни производи и токсини из тела кроз урин.

Један од кључних аспеката улоге воде у варењу је њен утицај на црева. Довољна количина воде помаже у одржавању столице меком и спречава затвор. Када тело није довољно хидрирано, црева апсорбују више воде из хране, што може резултирати тврдом столицом и отежаним пражњењем црева. Важно је не само колико воде пијемо, већ и када је пијемо, јер је време воде конзумирање може имати значајан утицај на варење.

Вода пре јела

Вода за пиће пре оброка има неколико значајних предности. Ако попијете чашу воде 20 до 30 минута пре оброка, помажете свом систему за варење да се припреми за унос хране. Вода подстиче лучење дигестивних ензима у желуцу, што олакшава варење. Поред тога, вода може деловати као природни супресант апетита, што је корисно за контролу тежине . Истраживања показују да вода за пиће пре оброка може помоћи у смањењу уноса калорија током оброка , што може бити корисно за оне који покушавају да изгубе тежину. Међутим, важно је напоменути да се не препоручује пити превише воде непосредно пре оброка, јер превелика количина воде може да разблажи желудачну киселину и на тај начин успори процес варења.

Вода током оброка

Многи људи се питају да ли је добро пити воду док једу. Стручњаци су подељени по овом питању. Пијење мале количине воде током оброка може помоћи у разградњи хране и олакшати жвакање, посебно суву храну. Међутим, пијење превише воде током оброка може имати негативан ефекат . Вода током оброка може да разблажи пробавне сокове и ензиме, што може отежати варење и довести до осећаја надимања. Дакле, умереност је кључна. Ако осетите потребу за водом током оброка, ограничите унос на мале гутљаје који ће помоћи варењу без ометања природног процеса разлагања хране.

Вода после јела

Вода за пиће после јела може бити корисна, али опет, треба јој приступити са опрезом. Вода после оброка може помоћи да се исперу остаци хране из уста, спречи дехидрација и стимулише метаболизам . Међутим, пијење великих количина воде одмах након јела може отежати варење јер може разблажити пробавне сокове и успорити апсорпцију хранљивих материја.
Препоручује се да сачекате најмање 30 минута након оброка да попијете воду како би пробавни систем имао довољно времена да обави свој посао.

Без адекватне хидратације, пробавни систем не може ефикасно да обавља своје функције, што може довести до бројних проблема са варењем. Воду за пиће пре, током и после оброка треба правилно дозирати како би се подржао процес варења , а не ометао.

Разумевање важности воде за варење може вам помоћи да побољшате своје здравље и да се осећате боље сваког дана. Кључ је у одржавању равнотеже – пијте воду редовно током дана , али будите сигурни да је одредите како бисте осигурали оптимално варење и апсорпцију хранљивих материја. Тако ће ваш систем за варење радити без потешкоћа, а ви ћете се осећати енергичније и здравије.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas