Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Чаша воде на празан стомак? Ево шта о томе мисле стручњаци

Сигурно сте чули да је добро пипити чашу воде одман након буђења, али шта о томе мисле стручњаци

1727517587_shutterstock_2480446613.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вода за пиће је есенцијални нутријент који наше тело не може само да произведе, већ му је потребан спољни извор уноса. Често се саветује да је добро када се пробудите да попијете чашу воде на празан стомак. Да ли је то начин да се започне дан и да ова навика постане здрава рутина?

Испоставило се да одговор није тако једноставан

„Око 60 одсто људског тела састоји се од воде, а тај проценат је повезан са старосном доби, полом и нивоом хидратације. Телу је такође потребна вода за подмазивање зглобова, регулисање телесне температуре, пренос хранљивих материја и излучивање. Тело природно губи воду сваког дана кроз нормалне процесе као што су мокрење, знојење, па чак и издисање”, истакла је Кејси Кели, директорка „Медикал хелта”.

На губитак воде у телу утичу вежбање, високе температуре, узимање одређених лекова, па је важно пити воду сваког дана.

Док спавамо не уносимо воду у наш организам који губи течност током сна, па је чаша воде када се пробудимо добра за здравље.

Чаша воде ујутру на празан стомак

Конзумирање воде је веома важно за различите процесе у организму, а у последње време посебно се истиче важност испијања чаше воде чим се пробудимо. 

На празан стомак, пре доручка, чаша воде буди тело и покреће процесе варења, стимулише рад гастроинтестиналног тракта. Корисна је и за цревну микрофлору, за лепшу и чистију кожу.

Да би навика дала позитивне резултате вода треба да буде собне температуре.

Нутрициониста и виша директорка глобалног клиничког истраживања и исхране предузећа „Веит вочерс” Мишел Кардел истиче да је одређена количина воде кључна за здравље целог организма, јер помаже нашем телу да правилно функционише регулисањем телесне температуре, подржавањем пробаве, смањењем оптерећења бубрега и јетре испирањем отпадних материја и оптимизирањем снаге мозга.

Чак и само незнатна дехидрација до два посто може довести до симптома као што су главобоље, вртоглавице, раздражљивост, потешкоће с концентрацијом и умор. Због тога су се појавиле разне теорије о важности воде, а посебно се истиче она која наводи када је пожељно пити воду.

Неки тврде да је питка вода најважнија кад се пробудимо јер тако побољшавамо здравље, изгубимо вишак килограма укључујући још неке користи по здравље.

Наравно, не зна се колико нам је воде дневно потребно, као ни количина којом започињемо дан.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas